ziemnych100 g kruchych owsianych ciasteczekłyżka kremówkiDodatkowo:100 g mlecznej czekolady 6 łyżki kremówkiWykonanie:Ciasteczka zemleć blenderem.Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z ciasteczkami zmieszać.Czekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami
Moje pyszne gotowanieTe ciasteczka mają jedno, ogromną wadę. Wychodzi ich za mało. Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na
Sto kolorów kuchniKruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek
Grahamka, weka i kajzerkaPo dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki:1/2 kg mąki 5 żółtek 2 łyżki octu szczypta soli około 300 g śmietany 18% Do smażenia:olej Do posypania:cukier puderDługo szukałam idealnego
Świat CiastaSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu
Ostra na SłodkoOrientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe 160-180 stopni przez 15 do 50 minut. Ciasta kruche 180-200 stopni przez ok. 20-30 minut, Półkruche od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach przez ok.45-60(...)Garneczki Forma silikonowa do muffinek RED 75259 - 20,90 zł Tala Papilotki foliowane 32 szt. złote 5292 - 9 zł Tescoma Ule Foremki do ciastek Pszczeli Ul DELICIA 3X Świąteczne 631646 - 19.9 zł Forma do magdalenek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasernika.Na urodzinki Natalki, na wyraźne życzenie jej mamy, przygotowałam też sernik. Z polskiego twarogu, z rodzynkami. Wyjątkowo udany.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2013; zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski(...)lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:3 jajka30 g masła500 g twarogu trzykrotnie mielonego100 g cukruskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny50 g rodzynków1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około(...)następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach.Źródło: toriavey.com
Świat CiastaBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikAmoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy(...)ciasto.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciastka możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ). My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką
Maminek kulinarnyWiem , że część z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje!Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak lenia miałam
Ostra na Słodkopotrzebne. Jest cukier bo ciasteczka mają być słodkim deserem. Nazwałam je 40-stki bo jak zaraz zobaczycie wszystkich składników jest po 40 g. Nie było moim zamiarem robienie specjalnych ciastek bez mąki i jajek, bezglutenowych. To raczej wynik eksperymentowania i próby odtworzenia czegoś co gdzieś kiedyś kupiłam i bardzo mi smakowało. Były to podobne, słodkie i bardzo chrupkie krążki(...)ziarna sklejone były jakby gęstym, zastygłym zupełnie syropem. Moje są chyba nieco inne, ale równie pyszne i zakochaliśmy się w nich w domu wszyscy. Jedliście kiedyś ciasteczka rugelach ? Są kruche, maślane i cudowne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMiałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna(...)lepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie! (Nie uwierzę, że nie macie zapasów dyniowych...)Dyniowy sernik z ricottą, gruszkami i kruszonkąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:500 g ricotty235 g puree z dyni4 jajka200 g mleka skondensowanego słodzonego50 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka
Pożeraczka, czyli raz adobrze