dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki
Gosia gotujeZapraszam na kruche ciasteczka ze słonecznikiem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiKruche ciasteczka z gorzką czekoladą. Fajny pomysł na słodki prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby. składniki: 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji 60 g masła, 2 jajka, 160 g cukru trzcinowego, 110 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. 220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem
noteskulinarnyfigaSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false
noteskulinarnyfigaolejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować,zostawiając kilka całych
Przepisy i porady kulinarneartinki na Walentynki w kształcie serca. Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache. Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo polecam! SKŁADNIKI
KUCHARNIAgrubym dnem. Ciągle mieszając powoli podgrzewamy*. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i przecieramy przez sito do słoiczka. Pozostałe pestki z powodzeniem możemy wykorzystać jako dodatek do kruchych ciasteczek. Przechowujemy do tygodnia. *Ważne aby nie zaprzestawać mieszania, pozwala ono równomiernie nagrzewać się całej masie, dzięki czemu pyszny krem nie zamieni się w jajecznicę:) Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyWspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko ½ łyżeczki soli 170 g zimnego masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru
Na słodko lub wytrawnieserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki
Na słodko lub wytrawnie