zorganizowane przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych bezglutenowych 130 g mąki pszennej
kruche babeczkiKruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła
Mania Wypiekaniaroku. Na poczatek lekko zmodyfikowany przepis mojej ulubionej nauczycielki Marysi na kulki cynamonowe. Ja upiekłam z ciasta gwiazdeczki, bo na święta najbardziej lubię takie kształty. Kruche, pachnące ciasteczka udekorowałam polewą czekoladową i posypałam ślicznymi kamyczkami czekoladowymi Delecty. Ponieważ lubię naturalne posypki, więc Decorada Delecty wyjatkowo mi się spodobała. Kamyczki bardzo ładnie wyglądały i smakowały na cynamonowych gwiazdeczkach. Gwiazdki(...)minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą, drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą
Gotuj Sam!Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można(...)300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć
Smaczne Zdroweblaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut, aż nabrały złocistego koloru. Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia, w domu zapachniało... serem, który pod wpływem temperatury w piekarniku uwalniał swój aromat. Polecam Wam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysipyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi . Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE
peggiwkuchniSprawdzą się też jako słodki prezent od serca:) Kruche babeczki z budyniem i czekoladą są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, warto też z wyprzedzeniem wylepić nim foremki. Schłodzone przez noc i pieczone następnego dnia babeczki są najbardziej kruche, ale można piec je po krótszym chłodzeniu w lodówce. Kruche babeczki z nadzieniem zawsze dobrze smakują(...)razem postawiłam na połączenie budyniu i polewy czekoladowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypełnić je dowolnym kremem i owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone ). Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją kostkę pomarańczową :) Przepis na kruche
Lekcje w kuchnilekkiego przestudzenia. 2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek) 3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem
Gotowanie...to proste !Skubaniec to kruche ciasto z owocami. A czemu nazywa się skubaniec? Wierzchnią warstwę ciasta skubie się na warstwę owoców palcami. Ciasto przygotowałam jako słodki poczęstunek do kawy, aby uczcić moją wygraną w plebiscycie „Kobieta przedsiębiorcza Tygodnika pilskiego” . Z 634 głosami zajęłam 1 miejsce w regionie pilskimi czarnkowsko-trzcianeckim, co dało mi również 12. miejsce w Wielkopolsce. Już(...)sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach. 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk(...)masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem
Made By Mom And Sonciekawych przepisów, na Blogu w zakładce Okazje -> Walentynki (LINK TUTAJ) znajdziecie sporo świetnych Walentynkowych receptur... 💗 Dziś zaś mam dla Was prawdziwy hit! PRZEPYSZNE, kruche maślane ciasteczka z cytrynową nutą, nadziane malinowym dżemem, delikatnie oprószone cukrem pudrem - w kształcie koperty z ukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne... 💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się(...)Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam , że dodatkowo serduszka będą cudowną ozdobą koperty i tak oto powstały moje Walentynkowe listy miłosne ... 😍 Takie ciasteczka możecie pięknie zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i już macie najpiękniejszy, ręcznie robiony prezent dla ukochanej osoby... prosto od serca... 💝 Jestem przekonana
Słodko-Słony Świat IlonyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieKruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty(...)pieczcie ciasteczka, którym nikt się nie oprze Smacznego Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego płaska łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę
Zasmakuj KuchniPachnące ciasteczka migdałowe z kruchego, maślanego ciasta, wypełnione gorzk ą czekoladą, są włoskim klasykiem cukierniczym. Powstały w 1800 roku w piemonckim miasteczku Tortona i od razu stały się sławne w całych Włoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu, łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy(...)topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego rycerz Stefano Vercesi pod koniec 1810 r. Ciasteczka składają się z dw ó ch połówek herbatników połączonych czekolad ą , przypominają usta, które chcą dać sobie bardzo słodki pocałunek. Stad ich nazwa baci di dama w tłumaczeniu "pocałunki damy". Pod podanym linkiem znajdziecie film z przepisem krok
La grande e la piccola cuocaPrzepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie. Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście… Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta . Składniki 500g mąki 80g cukru pudru 2 żółtka 250g(...)gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego
Tajemnice Smaku