Pyszne ciasto marchewkowe 238Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffiny z czekoladowo-orzechowym wnętrzem 256Dzisiaj będzie o czekoladzie, o której dużo czytałam, ale jeszcze nie próbowałam. Dawno, dawno temu, w 1817 roku we Włoszech przyszedł na świat Domenico Ghirardelli
Posadzone i zjedzone
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 209Dziś przepis wymagający odrobinę zabawy, ale za to zdrowy i pożywny, bez cukru, tłuszczu i białej mąki :) Poza tym porcja "koszyczków" to baza na kilka pysznych
Cynamonowe szczęście
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 196premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Cherry lime lemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki i cytryny, świeża cytryna(...)domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec na stole pojawiła się bomba kaloryczna - a co tam, żyje się raz - czyli Oreo milkshake. Były pokruszone ciasteczka, lody waniliowe
Kulinarne przygody Gatity
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 336wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten(...)lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek. TYP 480 pszenna – mąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka
Karo in the Kitchen
Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia 10674Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – to połączenie bananów i toffee, stąd też nazwa tego ciasta :) Jest ono bardzo popularne na Wyspach. Idealnie
Kulinarne Przeboje
Sernik Oreo 362I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kyjksy (Ciasteczka maślane) 209Jak żech już wciep [1] sam mirbetajg, [2] to terozki [3] prziszła kolyj na kyjksy. Moja Muter robi je bez [4] maszynka do miysa [5] (w
Chop w kuchni
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 212Ś wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą
Okiem Blondynki by McBlondi
MINI SZARLOTKI 187Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Trufelkowo
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 237zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych(...)wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu
Karo in the Kitchen
Wilgotne ciasto z serem i owocami 323Czy wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia ? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim –
Poezja smaku
Kruche ciasteczka z maszynki wg Aleex 191Trzy dni temu odbyły się uroczystości upamiętniające 70. rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (Oświęcim-Brzezinka). Wzięły w nich udział delegacje rządowe z wielu państw, byli
W mojej kuchni
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 227Chociaż do końca roku zostało raptem kilkanaście godzin, na pewno zdążysz przygotować coś pysznego i smacznego na ostatnią chwilę. Na pomysł krakersów wpadłam dwa dni temu
Anioszek w kuchni
Florentynki wg Aleex 267Wiedziałam, że tak będzie! Po prostu wiedziałam. Od wczoraj miałam już sprecyzowany plan na dzisiejszy dzień: wcześniejszy powrót z pracy, pieczenie ciasteczek i odpoczynek. I co
W mojej kuchni