I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak żech już wciep [1] sam mirbetajg, [2] to terozki [3] prziszła kolyj na kyjksy. Moja Muter robi je bez [4] maszynka do miysa [5] (w
Chop w kuchniŚ wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą
Okiem Blondynki by McBlondiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Trufelkowozdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych(...)wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu
Karo in the KitchenCzy wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia ? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim –
Poezja smakuTrzy dni temu odbyły się uroczystości upamiętniające 70. rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (Oświęcim-Brzezinka). Wzięły w nich udział delegacje rządowe z wielu państw, byli
W mojej kuchniChociaż do końca roku zostało raptem kilkanaście godzin, na pewno zdążysz przygotować coś pysznego i smacznego na ostatnią chwilę. Na pomysł krakersów wpadłam dwa dni temu
Anioszek w kuchniWiedziałam, że tak będzie! Po prostu wiedziałam. Od wczoraj miałam już sprecyzowany plan na dzisiejszy dzień: wcześniejszy powrót z pracy, pieczenie ciasteczek i odpoczynek. I co
W mojej kuchniTrudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z
mojewypiekiinietylkoNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jakiś czas temu otrzymałam do testowania zupełnie nowy produkt Spiżarni Babuni - mianowicie mieszankę do wypieku własnych, domowych batonów musli
Kuchnia w czekoladzieCałość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 2 pomarańcze przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe(...)skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami. 9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki 1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 100 ml wódki ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 goździk 2-3 liście laurowe 1 ziele angielskie 1 cebula do skropienia olej z orzechów laskowych Wódkę, cukier, wodę
SMYKWKUCHNIJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery FajeryCzęść z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku
Cztery Fajeryciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi być drobny i biały. W sklepach znajdziecie go jako „cukier drobny” albo „cukier(...)dnem mocno trzyma się naczynia. To jest ta chwila, kiedy powinniśmy zacząć dodawać cukier. W wielu przepisach spotykam się z użyciem do bezy cukru pudru, jednak moim zdaniem drobny cukier daje nad bezą lepszą kontrolę. Najczęściej popełnianym przy bezie francuskiej błędem jest sypanie zbyt dużych porcji cukru na raz. Nie, beza szybciej się dzięki temu nie ubije. Nie ustabilizuje
Karo in the Kitchen