Na upalne, letnie dni polecam przygotować pyszne kruche ciasto pokryte masą budyniową, wykorzystując świeże sezonowe owoce np. śliwki, polecam wykorzystać zwykłe mirabelki, żółte i czerwone, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę(...)margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa chmurka – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 4 żółtka z jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę
Kulinarne Przebojetych, które unikają glutenu i laktozy Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Składniki na 40 małych pierniczków: 90 g mąki kokosowej 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu albo innego słodzika niskowęglowodanowego 30 g ksylitolu lub erytrolu 3 jajka(...)papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę przenosić ciasteczek w ręku, co grozi ich uszkodzeniem W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 140°C (termoobieg). Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać widelcem. Następnie gotowe pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku
Ola la LCHFI stało się! Moment, którego nie spodziewałam się jeszcze 5 lat temu. Tysiąc wpisów! Każdy inny, unikatowy, każdy przygotowany prosto z serca, z miłości do jedzenia
Mango PapajaCiasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięistnieje legalne, bezowe niebo pełne lekkich, puszystych, dietetycznych chmurek bez cukru? Kto lubi i próbował swoich sił w pieczeniu domowych bez ten wie, jak później ciężko oderwać się od tych małych, białych ciasteczek przypominających niebiańskie chmurki. Nie żebym się chwaliła, ale kiedyś bardzo często robiłam takie beziki, a potem pochłaniałam je w dużych ilościach, bo były idealnie(...)idealnie ciągnące w środku. Teraz, po czasie, przypomniałam sobie o dawnym ulubionym przepisie i postanowiłam odtworzyć go w bardziej dietetycznej wersji. Białkowe, bezcukrowe i niemalże beztłuszczowe beziki, a właściwie ciasteczka z przepyszną, czekoladowo-kawową polewą okazały się być ciekawą alternatywą dla mojego dawnego smakołyku. No okej, bądźmy szczerzy - prawdziwe bezy to to nie są, nie będę Was czarować i oszukiwać
Kuchnia EllieKolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie przeszkadza im nawet to , że nie wszystkie przepadają za rodzynkami... W tych ciachach składniki świetnie się komponują i żadnego nie można pominąć , dlatego jak tylko natknęłam się na ten przepis w dodatku do gazetki tv ( mogę(...)szklanka ziaren słonecznika- 250g masła- 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru)- 16g cukru waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 szklanki rodzynek ( u mnie jumbo gold)- 50g mlecznej czekolady- szczypta soliZiarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. W tym czasie utrzeć miękkie masło z ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone
Smaczne Zdrowe"Już Karnawał! Jak ten czas szybko leci. Przyznam, że trochę za szybko, ale przynajmniej niedługo będą wakacje! Ha! Dobra, wiem, przesadziłam :) Lubicie Karnawał? Wieczorne spotkania z
Słodkie PrzyjemnościPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto –
CiastkozercyPotrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Nadzienie: około 1 kg jabłek 1 łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka(...)wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami. 3. Ciasteczka: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach. 4. Pieczenie i podanie: Szarlotkę
Izabelawkuchnispróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki(...)będziecie mieć małe pierniczki to należy skrócić czas pieczenia!). Nie dopuścić do zbyt mocnego spieczenia się pierników, ponieważ mogą być gorzkie w smaku. Upieczone pierniki przełożyć do pojemnika na ciasteczka i przechowywać pod przykryciem. Pierniki przed pieczeniem Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieKlasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej
maniapieczeniaDynia od pewnego czasu stała się na polskim stole królową jesiennych dań. Do niedawna przygotowywana była jedynie w postaci marynowanej w słodko-kwaśnej zalewie. Każdego roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką
Trzeci talerz