łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✔1 łyżeczka majeranku Tarta ✔350 ciasta kruchego ✔1 mini papryka ✔10 dag wędliny ✔1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche rozwałkowuję i przekładam do foremki np na tartę lub pizzę. Za pomocą widelca robię małe dziurki w cieście
Gotowanie Patkizrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? " Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka jajko 80 g cukru pudru 400 g mąki 200 g masła garść
Słodkie PrzyjemnościCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 80 g masy marcepanowej tabliczka czekolady gorzkiej garść orzechów ziemnych(...)łyżek masła Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego
sama złodyczMałe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :) CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 1 jajko 100 g masła 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki cukru pudru(...)napełniać połówki wypieczonych orzeszków i zlepiać w całość. Gotowe orzeszki można polać dodatkowo polewą np czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamznalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej(...)gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...? Tarta z brukselką i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g brukselki 380 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula
Pożeraczka, czyli raz adobrzechodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem. Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka(...)jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęściewypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , twaróg , żelatyna , żurawina
https:KKuchniaMniamwyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze ciepłą szarlotką. Nie dało się poprzestać(...)jednym kawałku. Szarlotka z prażonymi jabłkami Składniki na tortownicę 23 cm: Kruche ciasto: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki( u mnie semolina) 120g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160g masła Nadzienie : 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru( w zależności od kwaskowości jabłek) szczypta cynamonu Jabłka obieramy, kroimy
Mia Cucina SofietaKobietki ten kwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny lub mąki krupczatki(...)krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier
Mia Cucina Sofietaprostu inna wersja sernika Krakowskiego , ponieważ do królewskiego dodajemy kakao, a zamiast kratki na wierzchu jest starte na tarce ciasto kakaowe. Warto wypróbować w zbliżające się święta 😃 SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 100 g masła -1 żółtko 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% -2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu
RAROSSAobsypane płatkami migdałowymi. Wyobraźcie sobie chłodny, jesienny wieczór i tartę gruszkową, którą pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) 4 łyżki cukru Dodatkowo: 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg) 3 łyżki płatków migdałowych sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto
Nastoletnie Wypiekaniegalaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki(...)Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut). Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość smarujemy tężejącą galaretką (wcześniej rozpuszczoną w ok. 400 ml wrzątku). Tarta
Słodka Stronasię z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3 SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko ciasto kruche 175 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania 40 g cukru pudru szczyptę soli 2 żółtka 75 g masła 2-3 łyżki zimnej wody(...)rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę - stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało - nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy
Basia w kuchniKruche ciasto z rabarbarem i daktylami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut
nietadietasłodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast dostałam je od siostry, więc trzeba było koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie wykorzystanie :) Pierożki są idealne dla leniwych łasuchów, bo praktycznie nie wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko(...)otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :) Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo
Mój Smak na Życie