będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, d odajemy pokrojone ma male kawałki masło(...)szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki. Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut. Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdruga bardziej krucha i zdecydowanie bardziej kawowa w smaku :) Z poniższego przepisu wychodzi około 45 pojedynczych serduszek (wycinanych foremką o wysokości 4,5cm). Kruche serduszka z nadzieniem kawowym Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 80g masła 75g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii NADZIENIE 100g masła 75g białej czekolady 3 łyżki gorącej przegotowanej wody(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru (można pominąć) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między
Smakołyki Berenikirabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru. Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem w postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła
SMYKWKUCHNIoknem duży mróz a u mnie w kuchni upalne lato... Tropikalna tarta na delikatnym kruchym cieście, z przepysznym mocno kokosowym budyniem, puszystą kokosową śmietaną, soczystym mango, kwaskowym kiwi i chrupiącymi płatkami kokosa. Jeden kęs i choć na chwilę myślami jestem na rajskich wakacjach na jakiejś pięknej wyspie :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g masła(...)papieru. Boki formy lekko posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Piec spód tarty 15 - 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Kokosowy budyń: 500 g kokosowej śmietanki (lub dwie puszki każda po 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego schłodzone 24 h w lodówce) 100 g drobnego cukru 50 g skrobi
maniapieczeniaNiebiańska szarlotka na kruchym cieście z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem i delikatną bezą, chrupką z wierzchu. Najlepsza na ciepło do ulubionej kawy lub kakao. Bardzo uzależniająca 😋, na jednym kawałku się nie obędzie 😉 Składniki: 225 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka ( z dużych jajek) Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek(...)kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki
Słodka Strefabyło nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto
W poszukiwaniu inspiracjipolecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie, że klasyczny lager też mógłby pasować, ale ja nie jestem znawcą piwa :) Składniki na 6 sztuk: Kruche ciasto 160 g mąki 120 g zimnego masła ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych(...)grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo
Pełny talerzrządami Niemiec stąd też znawcy kuchni czasem określają placek jako specjał kuchni niemieckiej. Skąd by nie pochodził niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony. U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili(...)związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta na blogu i na pewno nie ostatnia chciałabym też poświęcić osobną część na to jak powinno wyglądać i smakować idealne ciasto kruche, ale myślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz
vaniliowoczekoladowajakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód. Składniki: (na blaszkę 24x34 cm) Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g) 1 żółtko(...)opakowania cukru wanilinowego (2x32 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do dużej miski. Dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Składniki wyrobić mikserem lub dłońmi, a następnie
Nastoletnie Wypiekaniebądź razie, przy akompaniamencie”patriotycznych piosenek” zerwałam jakieś 5 kg agrestu, który przez kolejne 3 godziny czyściłam. Zrobiłam z niego dżem oraz swoje prawdopodobnie najlepsze jak dotąd kruche ciasto, poświęciłam się do tego stopnia, że nawet je rozwałkowałam, a przy okazji pokażę Wam jak sobie z tym poradzić. Składniki na standardowej wielkości blachę” 350 g mąki(...)Nikomu nie dałam, sama jadłam przez tydzień, codziennie po obiedzie delektowałam się kawałkiem (przechowuj w lodówce). A nie, Miśka raz mnie nakryła i musiałam się podzielić. Artykuł Wegańskie kruche ciasto a agrestem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkruchym ucieranym ciastem. Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, a powidła idealnie przełamują jego słodycz. Polecam wszystkim miłośników tradycyjnych wypieków. Sernik kakaowy z powidłami - Harataniec Składniki Ciasto kruche: 3 szklanki mąki krupczatki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kakao około 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie) Sernik(...)miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut. Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy
Mania GotowaniaJednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej Beza włoska: 3 białka 210 g cukru 50 ml wody Nadzienie(...)agrestu ¾ szklanki cukru sok z ½ cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Posiekaj do niej masło i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, aż do momentu połączenia się składników. Rozwałkuj na grubość 3 mm i pokryj nim formę na tartę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Całość wstaw do lodówki na 30 minut
Food Squarepikników, wyjazdów za miasto i rowerowych wycieczek. Jedni pakują plecaki, a inni koszyk piknikowy pełen pyszności! Dziś mam dla Was pomysł właśnie do tego koszyka! Przepyszne tartaletki z delikatnego, kruchego ciasta wypełnione farszem z cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie! Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)SŁONE KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimna woda – 50 ml FARSZ: * duża cebula – 1 szt * mały por – 1 szt * ser żółty- 200 g * zielone szparagi – 10 szt * śmietana 30% – 250 ml * żółtko – 2 szt * masło min. 82% – 1 łyżki * sól, pieprz, papryka
Ostra na SłodkoTruskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam! Przepis pochodzi z tego bloga. Scroll down
karmelowyAmeryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora. U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne 😊 Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 całe jajko 3 łyżki zimnej(...)wody szczypta soli szczypta cukru Dodatkowo do posmarowania wierzchu: 1 rozkłócone jajko + np.sezam czy czarnuszka do posypania Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem
Walijskie Pichcenie