Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama. Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki(...)paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie
Zrób to smacznieSzwedzka kuchnia to dla mnie nieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty(...)domu. Kucharz potwierdził przypuszczenia moich kubków smakowych co do składników więc pozostało mi jedynie kupić dżem borówkowy. Kto jeszcze nie spróbował połączenia kwaśnej borówki ze słodką śmietanką i kruchym ciastem ten doprawdy nie wie co stracił. Tartę można również wykonać z konfiturą z żurawiny, jest równie smaczna. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g zimnego masła
maniapieczeniawłaśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać. Kupiłam koszyczek dojrzałych owoców, i za radą Marty zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie(...)Spróbujecie...? Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtóż różnica jest taka, że szarlotkę robi się na kruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele ale tak naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Mówiąc jabłecznik nie wiemy co się kryję(...)nazwą :) Może to być ciasto biszkoptowe, kruche lub zupełnie inne. W moim przypadku jest to szarlotka, która rozpływa się w ustach ale równie dobrze smakuje z bitą śmietaną i lodami :) W przepisie celowo nie podałam ilości cukru, która idzie do jabłek ponieważ jabłka są różne, niektóre są kwaśne a niektóre są tak słodkie, że niewiele potrzeba cukru więc jak gotuję
Kuchnia VikiNiezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki(...)łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia. Sposób wykonania: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy
Słodkości i nie tylkoodstaw do całkowitego ostudzenia. Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm. Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp 2 łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż(...)przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez około 50 minut i przestudź w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Walnut apple pie with meringue and carnberries (10-12 servings) Ingredients for the dough : 1 1/4 cup hazelnuts or walnuts, toasted
karmelowyWspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiej przez sito 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki
Z Kuchni Do Kuchnifarsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) * ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej(...)cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać
CookYourselfsmakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy zagotować(...)mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia, 50 g zimnego masła, 2 łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku
Moniki Smakołykijesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura
W kuchni Karmel-itkispód: -1,5 szklanki mąki -10 dkg masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dżem miksujemy. Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Kruchy spód jest upieczony. Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy. Posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Kiedy
Maminek kulinarnyOwocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową
Przepisy KulinarneSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i kroję w plastry. Pora obieram i myję kroję drobno. Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam(...)dusić. Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni
Gotowanie Patkinastępnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią
Czary - gary w kuchnilejny weekend przed nami , a wraz z nim pyszne letnie ciasto: kruche z malinami i borówką amerykańską. Polecam serdecznie ! Czytaj więcej
Ana Mari's world