dodać masło , cukier, cukier waniliowy, zagotować. Mąki wsypać do miski, wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym. Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia DanusiJest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% - niekoniecznie Mąkę razem(...)proszkiem do pieczenia przesiałam na stolnicę, dodałam pokrojone zimne masło i zimny smalec. Zagniotłam, następnie dodałam żółtka. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto byłoby za kruche (nie lepiło się), musimy dodać śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (70:30), zawijamy w folię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem
kruche babeczkiwaniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy. 7 tartaletek 2 h kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 zimnego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko krem: 300 ml mleka laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)cukru dodatki: owoce, galaretka z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wyjąc laskę wanilii, a mleko wlać do masy
Ania i Marcin gotująKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina(...)łyżek dżemu truskawkowego lub innego Do miski miksera/malaksera przesiać mąkę, proszek i cukier puder. Wkroić do tego zimno masło. Wyrobić mieszadłem K lub ostrzami malaksera lub łapkami, (byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk). Dodać żółtka, wyrabiać do momentu, aż z ciasta zrobi się kula. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, obie części spłaszczyć, zawinąć
moj przepis naKruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni. Wymiary blaszki : 28 x 34 cm Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny(...)Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchniWszystkie, najlepsze smaki jesieni, znajdziecie w tym cieście :-) Kruchy, maślany spód, fantastyczny mus dyniowy z nutką pomarańczy i absolutnie wspaniała beza. Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Mus dyniowy zróbcie koniecznie sami, to takie łatwe, a równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy innych deserów. Pamiętacie, jak pisałam Wam o http://fototapetynawymiar.com/ ? Nie tylko mi spodobały(...)robi niesamowite wrażenie i to tanim kosztem :-) Podziwiałyśmy pokój dzidziusia zajadając się tym pysznym ciastem. Zachwytom nie było końca, zarówno nad ciastem jak i nad kolorową fototapetą :) Składniki na ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 1 żółtko 100 g schłodzonego masła 1/2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię
Domowa cukiernia EwySernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne(...)tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia... Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać
Z miłości do słodkościnadaje się na nie jedno przyjęcie :) Składniki: 200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki) 5 jaj 100 g cukru pudru 100 g masła łyżka ekstraktu pomarańczowego Kruche ciasto: 400 g mąki 120 g cukru 150 g masła 2 jajka Dodatkowo 3 pomarańczki Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy(...)pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut. Orange curd Do wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając. Na ostudzony kruchy blat wylewamy orange curd
Słodkie Przyjemnościserem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez kilka(...)dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać - czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i masło, składniki posiekać, następnie zagnieść ciasto, schłodzić - na ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu - na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry - ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta - gotowy placek
Smakołyki Berenikiorzechami. To ciacho robiłam już wiele razy i za każdym razem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 150 g masła 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych(...)śmietankowe 4-5 łyżek cukru 800 ml mleka 250 g masła Dekoracja: 1 gorzka czekolada 1/2 białej czekolady 5 łyżek śmietany 30% 24 połówek orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc). Po tym czasie ciasto podzielić
Nastoletnie Wypiekaniedzisiaj również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko , Emilii i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajprostsza i moim zdaniem najlepsza szarlotka. To ciasto jest idealnie kruche i słodkie, w środku spora porcja jabłek. W zależności jakich jabłek użyjesz, taki efekt szarlotki uzyskasz. Ja wolę jabłka w środku wyczuwalne, dlatego nie dusze ich wcześniej. Użyłam jednak do mojej szarlotki jabłek miękkich, dlatego nie ma tam twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie(...)Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie
nietylkopasta.plświęta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta. Starłam ją na tarce o grubych oczkach. Na wiórki wylałam masę serową. Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego
potrawyregionalneDlaczego z nutą PRL-u? Bo masa, ktorą pokryłam kruche ciasto to nic innego jak masa na czekoladowy blok, który jest nieodłącznym wspomniem tamtych czasów :) Mazurek jest po prostu genialny, koniecznie wypróbujcie ! :) SKŁADNIKI kruche ciasto 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 jajko szczypta soli masa 200g masła dobrej jakości 3/4 szklanki cukru
DefinicjaSmaku