Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną(...)kolację :) Spód do tarty: 250 g mąki 125 g masła ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy lub oleju 1 żółtko szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie
Walijskie Pichceniechrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 400 g mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 200 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)susz kolejne 1,5 h (do max 2 h). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do cakowitego ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). KRUCHE CIASTO: Do malaksera wrzuć wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj krótko na gładko. Możesz również zagnieść ciasto ręcznie na stolnicy, siekając masło z mąką i zagniatając z pozostałymi składnikami. Uformuj ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonypierwszy i od pierwszego kęsa zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała ten przepis jeszcze wiele razy. Bazą tarty jest kruche ciasto przygotowane z dodatkiem m ą ki migdałowej i m ąki gryczanej, którego wyjątkowy smak doskonale łączy si ę z kremowym sosem na bazie kurkumy(...)aggiunta di verdure come le melanzane, le carote, le zucchine e i fiori di zucca. La torta può essere servita calda ma sarà ottima anche fredda. Buon appetito! SKŁADNIKI Kruche ciasto 150 g m ą ki pszennej 100 g m ą ki migdałowej 50 g m ą ki gryczanej 50 ml oliwy extravergine d'oliva 100 ml wody
La grande e la piccola cuocaDelikatny, puszysty, nie za słodki, a wiórki kokosowe nadają mu uroku. Cała rodzina była nim zachwycona więc i ja także. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :-) Składniki na ciasto kruche : -400g mąki orkiszowej (lub pszennej) -3 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50g wiórków kokosowych -60g ksylitolu -2 żółtka -250g zimnego masła Składniki(...)wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około
Smaczne ZdroweSkładniki : Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki pszennej 18 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 80 dkg rabarbaru pokrojonego w kostkę 4-5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Kruszonka do posypania : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki płatków(...)migdałowych 9 dkg stopionego masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo : cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : W szystkie składniki na kruche ciasto na spód zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie włóż go owinięte w folię do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj go i wyściel nim blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast
Przepisy i porady kulinarnejajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać(...)budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz
PychotkaaaKruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej, cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak. Składniki: Ciasto: 15 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki(...)groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto, Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm. Ponakłuwać
Wanilia i Kardamontwarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 jajko, 5 żółtek. Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite(...)Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. 3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały rowki
Aga w kuchnimiałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)budynie śmietankowe/waniliowe 3 szkl mleka 5-6 łyżek cukru 12 brzoskwiń 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej
Kto ugości moich gości?Kruche ciasto i jabłkowe nadzienie z odrobiną cynamonu, dodatkiem może być kleks bitej śmietany... to wszystko sprawia, że tartaletki rozpływają się w ustach... Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 225 g masła lub margaryny; 3 żółtka; 3 łyżki cukru pudru; szczypta soli; 280-300 g mąki pszennej; 5-6 łyżek zimnej wody; Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito(...)dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 2 godziny do lodówki. Składniki na nadzienie jabłkowe: 5-6 średniej wielkości jabłek; około 6 łyżek cukru kryształu; cynamon do smaku; 1 czubata łyżka
In my kitchensamemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione(...)dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również
Cynamonowe szczęściePyszne kruche ciasto z jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Tajemnica kruchego ciasta - choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche. źródło: Świat kobiety - 08/2015
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadal w mojej kuchni rządzi rabarbar, bo jeszcze mi się nie znudził ;) Dlatego kolejna pyszna propozycja dla Was - rozpływające się w ustach, bardzo delikatne kruche ciasto, pianka z kaszy manny i oczywiście rabarbar. Prosto, smacznie i niezwykle elegancko. C iasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklank i cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)kaszy manny: 5 białek 1 szklank a cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 4 - 5 ło dyg rabarbaru szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy
Cynamonowe szczęścierekomendacji jaką usłyszałam byłą zawarta informacja, że nie potrzeba jajek. Hm, jak mama uczyła w ciastach mąka i jajka są "must have" tym bardziej zaskoczyła mnie ta oszczędność w kruchym cieście. No trudno, jak eksperymentować to na całego więc wzięłam się do dzieła. Wszystko poszło zgodnie z przepisem, zagniotłam ciasto, podzieliłam(...)samym zwijaniu ciasta i krojeniu go na plastry jeszcze kruszenie można było ujarzmić ale po wyjęciu z lodówki i podaniu na talerz niestety już nie. Stanowczo zwijańce z samego ciasta kruchego zbytnio się kruszą, zwłaszcza gdy próbujemy spróbować słodkości, a one rozsypują się w rękach. Dosyć niekomfortowa sytuacja zwłaszcza na przyjęciach. W kwestii smaku według mojego łasucha nie było
ciastkarnia na kruchym spodziemnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła(...)łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty
kruche babeczki