Taka zdrowa propozycja na Święta. Pyszne kulki z daktylami, prażonymi płatkami owsianymi, obtoczone w kokosie. Szybkie i zdrowe. Możecie jeszcze do nich dirzucić co tam lubicie
kruche babeczkiskładniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy. Tym razem użyłam tahini
Państwo Wojtczuk gotująWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki
Marta Gotujeupamiętnienia tego święta, ale również świetna promocja aktywności fizycznej. Pomyślałam, że kruche ciasteczka w barwach narodowych sprawdzą się w tym dniu doskonale! Zresztą na mecze polskiej reprezentacji również ;). Pomysł podpatrzony u Pani Dorotki z Moje Wypieki . Serdecznie polecam wypróbować! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 150 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szkl cukru pudru
Nastoletnie Wypiekaniemnie najlepszy przepis na krówkę! :) Kruchy miodowy spód przykryty kremem budyniowym, do którego nie dodajemy tylko masła (jak to często bywa). Dodajemy również ubitą kremówkę, która nadaje kremowi lekkości. Na kremie warstwa masy krówkowej obsypanej posiekanymi orzeszkami. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję! Zapewniam... Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto miodowe
Nastoletnie Wypiekaniektóra sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. *foremka 21 cm: Składniki: na ciasto: 200 g mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne
greenscarfTartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła
Kuchnia w czekoladzieTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio
Kuchnia w czekoladzieMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz
Monia miesza i gotujeCo tym razem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort
ciastkarnia na kruchym spodzieCo lubię najbardziej niezależnie od pory roku? oczywiście sernik:) nie wiem która to już wersja sernika na moim blogu ale zdecydowanie bardzo lubię to ciacho w
ciastkarnia na kruchym spodziezrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone
Symfonia Smakówprzygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia . Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam! Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała(...)też dobrze współpracowało się z tym ciastem. ;) 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują ). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe. Ps. Te białe ciapki na piernikach
Gotowanie...to proste !propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się(...)przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakuZrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu. Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików ! Składniki: – 250 g masła – 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/ – 60 g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru pudru – 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%) – 8 g cukru waniliowego Nadzienie: – dowolna marmolada lub powidła Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży(...)cukru zrób rozczyn,zostaw w cieplym miejscu do wyrośnięcia. Masło,cukier,mąkę posiekaj dotąd, aż ciasto będzie przypominalo kruszonkę. Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku
Z Kuchni Do Kuchnikruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD; * ciasteczka Oreo – 15 szt * masło – 50 g MASA : * ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g * jajko – 2 szt * cukier – 150 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO
Ostra na SłodkoPrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu
Passions hobbies lifedzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania(...)posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli
Sama słodycz i szczypta chilikeks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym . Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej(...)owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościtylko przepyszne, ale również bardzo ładnie się prezentują na stole. Do ich dekoracji można wykorzystać również inne owoce np. borówki. Z poniższego przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego(...)WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem wgłębienia w formie do muffinek lub foremki do tartaletek. Włożyć ponownie do lodówki
Passions hobbies lifepożywny chleb żytni bez drożdży i może być jasno brązowy lub bardzo ciemny, wręcz prawie czarny. Jest to zależne od receptury i dodawanej melasy lub syropu, które zabarwiają ciasto na brązowo. Najzdrowszy jest ten pieczony z całych i łamanych ziaren żyta a nie z samej mąki. Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo(...)Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich spulchniaczy jak zakwas czy drożdże. 7 powodów dlaczego powinniśmy jeść częściej oryginalny pumpernikiel z całych ziaren niż standardowy chleb
Sztuka gotowania w/g Samirywersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły mi do gustu - są chrupiące i cudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby na kształt ciasteczek, a Wy zdecydujcie, który Wam bardziej odpowiada. (około 26-30 sztuk) 100g oleju kokosowego (polecam nierafinowany) (*) 1/2 szklanki cukru (lub nieco mniej, jeśli(...)wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego tłoczonego
Di gotujeSzarlotka tatrzańska to chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara(...)łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy) 2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych) 1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wielkości 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić
UgotujmyTo.plGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny(...)drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Poezja smakuciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia - po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche - placki(...)gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty) - do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować - gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto PRZEŁOŻENIE CIASTA - orzechy włoskie drobno posiekać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z miodowych blatów - na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać - budyń przykryć z wierzchu
Smakołyki Bereniki/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody. Składniki: 100 g kruchych ciastek 100 g masła(...)Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki: Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu
upichcic