kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:435/648)

Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 265

szynkę, paprykę, oliwki i kukurydzę. Całość obsypujemy mozzarellą i ewentualnie posypujemy przyprawami (bazylia, oregano). Ciasto pieczemy do momentu aż boki będą zarumienione.  Każdy dostosowuje czas pieczenia do swojego piekarnika oraz upodobań.  Ja piekłam ok. 15-20 min w 200 stopniach i wyszła krucha

Czarnawisienka
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 184

tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.   Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-) Takie ciasteczka je się nie mając poczucia winy... bo przecież

potrawyregionalne
Kruche makowe gwiazdki 211

Kruche, makowe świąteczne ciasteczka. Delikatne, chrupiące. Fajna zabawa dla dzieci. Moje kreatywne dziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli.  Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam

apetytnapieczenie
CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE 190

sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier puder – 8 łyżek * żółtko

Ostra na Słodko
Blokowe Babeczki z Orzechami, czyli Kruche Babeczki z Nadzieniem Czekoladowym z Orzechami 253

linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt Kruche babeczki 12 szt.: 120 g mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 żółtka surowe odrobina domowego ekstraktu waniliowego Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować

Blondynka Gotuje
Ciasto Marysieńka 182

jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które mi zostały- wykorzystałam do zrobienia  kruchych ciasteczek .  Przepis na blaszkę 20x25 cm. Składniki: biszkopt(...)sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte

Aga w kuchni
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 147

truskawek cukier do smaku Gofry są dosyć popularnym deserem. Dlatego starałam się wynaleźć jak najlepszy przepis. I właśnie taki, znalazłam na blogu atinabc . Gofry wyszły przepyszne. Kruche z wierzchu a mięciutkie w środku. Serdecznie polecam ten przepis. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość - tak więc na pewno cała rodzina będzie zadowolona :)   Żółtka ubić z cukrem na jasną(...)olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2)  i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany

Świat Ciasta
Pierogi z jagodami 2 147

Hej :)) Dzisiaj pierożki z jagodami, bo moje dziecko nie wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i

kruche babeczki
MUFFINY DYNIOWE – dietetyczne – najlepsze – BE FIT! 267

racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu do czasu nie zaszkodzi, no ale pamiętajmy, że jest to deser i nie należy z nimi przesadzać. Muffinki dyniowe są niesamowicie miękkie, delikatne, kruche z zewnątrz(...)cukier trzcinowy – 30-40 g * małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek

Ostra na Słodko
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 191

Witajcie kochani, dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciacho, które dedykuję pewnej dzielnej dziewczynie - Kasi Dołęgowskiej   i jej mamie, Ewie. Kasia ma 20 lat i

Codzienna kuchnia niecodzienna
pierniczki z tradycjami - niezmienne od lat 160

szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła 2 - 3 paczki przyprawy korzennej 1/2 kg cukru 3 jajka wykonanie: Mąkę przesiałam do dużej miski(...)wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne

babka w formie
Muffiny z malinami 162

tylko w przetworach, ale również  w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie ochotę, zapraszam na bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)" Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)wszystko lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 183

zawsze mi przykro, gdy zabiera ze sobą ciasta z glutenem, a ona musi obejść się smakiem). Oczywiście, mieszankę mąk można zastąpić pszenną, będzie jej trzeba jednak dodać nieco więcej.  Ciasteczka, wbrew pozorom, wcale nie są zbyt słodkie. Pięknie pachną korzennymi przyprawami, a ich pierniczkowy smak doskonale komponuje się z marcepanem. Są kruche i po prostu rozsypują się w buzi(...)dodatkowo: 200 g marcepanu Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką 212

wykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego ), o max. wielkości 3,8 cm. Ciasto na ciastka można przechowywać w lodówce przez całą noc, następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde. Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym. Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker .  Polukrowane ciastka można

Gospodyni Miejska
Zdrowa, dietetyczna wersja sernika czekoladowego z masłem orzechowym. 161

zawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy

wysmienity