kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:444/648)

Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 217

stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce. Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruchy jabłecznik z pianką. 122

Jabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka z maszynki 132

smakują jeszcze lepiej. Bardzo lubię te kruche ciasteczka i ten zapach rozchodzący się po całym domu.   Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki oleju Ze wszystkich składników  zagniatamy ciasto. Przekładamy je do specjalnej maszynki do ciasteczek i wyciskamy

Pyszności Słodkości
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 145

wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
UŚMIECHNIĘTE KRUCHE CIASTECZKA 188

ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.  Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie:  Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez

Walijskie Pichcenie
Serowe krakersy solone 214

dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com      Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tych ciasteczek, ponieważ wyszły takie jak lubię. Są super kruche, nie za twarde i idealne smakowo. Piwa absolutnie nie czuć, więc spokojnie nadają się również dla dzieci. (18-20 sztuk) 1/2 szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru(...)błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 158

Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio

kruche babeczki
Puszysta kremówka 168

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Sałata na każdą porę dnia 360

Bardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka

kgwjanczewo
Sernik na owsianym spodzie 455

jajko Masa serowa 600 g sera 80 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 5 jaj budyń waniliowy 4 łyżki maki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy orzechowej Sposób przygotowania: Przygotowanie kruchego spodu. Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując(...)cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy

Słodkie Przyjemności
rogaliki z nadzieniem migdałowym 205

sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort

babka w formie
Bostońskie babeczki z jeżynami 107

Bardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek

To co kocham
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 153

zadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki

SMYKWKUCHNI
MARKIZY KOKOSOWE 102

lubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczny tort piernikowo - serowy 170

oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciastoCiasto podzielić na 6 równych części.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Róże karnawałowe 163

Przepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :) 6 żółtek 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder  Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować

Smakołyki Asi
przepis na Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną czyli Słodki Czwartek odc.81 158

orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp 190 st. (180 z termoobiegiem). Im dłużej pieczemy tym robią się bardziej kruche, ja wolałam piec je krócej by zachowały wilgotny środek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki + film 149

Kruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się  bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków                       ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej

Smakowite Dania
Maślane ciasteczka - bałwanki 163

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić

pink envelope
Ciasteczka kruche 161

ciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)   Ciasteczka kruche   Składniki: 50 dag mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru 3 żółtka 1/4 szklanki śmietany Przygotowanie: Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie

Lawendowe Niebo
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 283

maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka: 250g mąki pszennej,  jajko,  125g masła,  125g cukru pudru,  laska wanilii. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć

Z miłości do słodkości
Kruche różyczki z powidłami 166

najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne.  Składniki: 65 dag mąki pszennej 35 dag margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 7 żółtek powidła śliwkowe, dżem lub marmolada 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania