ależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy(...)cukru. Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ). Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem. Zajadamy! Z dokładką! Smacznego
Ostra na Słodkokulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfcukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne, co nie znaczy, że kruszą się w rękach Co do dni kolejnych nie mogę się niestety wypowiadać, bo ciasteczka ich nie doczekały. Do wypieku zdecydowanie polecam cukier puder. Ciasto z użyciem orzechów jest dość delikatne i jeśli użyjemy cukru tradycyjnego w kryształkach, to będzie
Mieszam w Garnkupodania. Bo pamiętajcie nie jemy też oczami ;-) Na lunch z bliskimi przygotowałam cudowną, kruchą i kolorową tartę grecką, którą nazwałam Tartą Dionizosa - greckiego boga urodzaju. Nie ma co zwlekać! Zerknij na listę składników i razem na chwilę przenieśmy się smakiem ku Grecji! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g Mąki Szymanowskiej typ 450 - 2 żółtka - 1 białko - 2 łyżki mleka
SMYKWKUCHNIDzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują każdemu, szczególnie, gdy podane są w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g masła 330 g mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki kakao 100 g cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka
Nastoletnie Wypiekaniechociaż na chwile ;) ozdobą naszej choinki czy stroika świątecznego w naszym domu. Składniki na kruche ciastka : 1 kostki margaryny 0,5 kg mąki tortowej 1 całe jajko 2 żółtka 3 łyżki śmietany kwaśnej 1 paczka twardych landrynek papier do pieczenia 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na 30 min. 2. Następnie wycinać foremka ciastka
Gotowanie...to proste !Kruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki
MyCookBook.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. Jeśli mogę coś Wam doradzić - to od razu róbcie
Di gotujeminut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka
Kuchnia z widokiem na ogródserniki, już chyba to gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą " fit " wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców . Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki
Eat Shrimpsowalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu. Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około
Ciastkozercyboczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy(...)masła 1 żółtko 30 ml mleka * PRZYGOTOWANIE Orzechowy spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Food Squarekapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1,5 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szklanki mleka 250 g masła 2 jajka Dodatkowo: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka
Świat Domowej KuchniBardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić(...)godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche. Roztopić w kąpieli wodnej
Ala piecze i gotuje