ciepłych krajów. Ale! Póki co cieszę się tym co mam. A jeśli o radości mowa... czas otworzyć sezon na rabarbar! Ten kwaskowy smak kojarzy mi się z kruchym ciastem mojej babci... Jako dziecko krzywiłam się na jego widok, ale jak to mówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku
Gawron w rosoleNie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to
Kuchenne WariacjeMałe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów
Monia miesza i gotujeUwielbiam! Byłam przekonana, że gryczany, czyli bezglutenowy, spód będzie się kruszył a ostatecznie wyjdzie niesmaczny. Nic bardziej mylnego. Jego konsystencja i kruchość niczym nie odbiega od standardowego, pszennego, kruchego ciasta. Z pewnością takie rozwiązanie jeszcze nie raz wykorzystam w kuchni. Składniki (na 2 małe tarty o średnicy 10 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm): Gryczany spód
Mango Papajabrakuje mi czasu... no i kto by to wszystko wtedy jadł? Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości
Kuchnia w czekoladziecukierni zjadłam rurki z kremem. Bardzo mi zasmakowały i przypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki zawsze jadłam
wegujemyJak tylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy
Cukiernia Pychotkimleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody. 3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła
Atlas SmakówIdealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki
Ze smakiem bez glutenuDzisiejszy przepis to mój weekendowy eksperyment kulinarny. Kruche ciasto francuskie, soczysta kukurydza i aromatyczne, dobrze doprawione mięso z odrobiną sera - szybki i prosty obiad, idealny, gdy nie macie ochoty zbyt długo siedzieć w kuchni. Potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce.Tym razem wersja z winogronem.Trafiły mi się małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki
Agusiowe smakołykijestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii
Ugotowane pozamiataneszklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 18 części i każdą część przeciskać przez praskę do czosnku, tworząc gniazdo. Na środku zrobić wgłębienie (może być
CookYourselfKaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i migdałami. Mazurek jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmożna je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach. Składniki masy: 1 opakowanie sera typu feta (około
Codzienna kuchnia niecodzienna