kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:239/648)

Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 127

Gourmand, która mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik) , a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :) Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące cynamonem, śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SERNIK Z JAGODAMI 241

wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 125

głos. Próbowała mnie uwolnić, ale tutaj potrzebne były męskie umiejętności. Na ratunek przybył Arne ze śrubokrętem, i po chwili byłam wolna! Znaczy się, mogłam zacząć wałkować niezliczone metry kruchego ciasta... Tak właśnie zaczęłam ten niezwykle wietrzny i pochmurny czwartek. Po powrocie do domu okazało się, że piekarnik nie chce współpracować, co przyprawiło mnie najpierw niemal o łzy, a później

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z miłości do czekolady i … sera 207

waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu  Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu. Białka ubijamy

sierotka maRysia w kuchni
Beza. Wszystko co najważniejsze 268

wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej wychodzą w piekarnikach z termoobiegiem. Pamiętajcie(...)białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova – z tej porcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem

Karo in the Kitchen
Mazurek dla początkujących 152

Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię

SzczyptaSmaQ
Mazurek różany 255

można pominąć) 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe'; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy (ręcznie lub w malakserze). Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Kulę z ciasta owijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki

Poezja smaku
Pierogi z sezonowymi owocami 152

dół tym młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki

bistro mama
Sernik czekoladowy z granatem 150

warto. Mniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noże - który, do czego ? 195

ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże do warzyw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 233

niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)facebooku ( tutaj ). Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y.   Spróbuj również SERNIK MALINOWY Z BEZĄ NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM CIEŚCIE  (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis

Wypisz Wymaluj
Jajecznica z pomidorem 170

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit ciasto z malinami, budyniową pianką i kruszonką 167

U mnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód

Healthy food explorer
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 141

pleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem. Do przygotowania tarty użyłam masła i śmietany firmy Jogo . Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła, u mnie Jogo 1 jajko szczypta soli farsz 450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany

Monia miesza i gotuje
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1058

sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek. Delikatnie mieszamy łyżką.  Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy.  Pieczemy

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania