Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika
NA MOIM TALERZUParę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać pyszną(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt
Moje domowe kucharzenieciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i wiem, że to się opłaciło, bo ciasteczka bardzo wciągają i smakują cudownie. Co tu będę dużo pisać? Nic tylko trzeba upiec i spróbować(...)dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około
Zakątek rozkoszy kulinarnychbardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier(...)łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę. W poszukiwaniu mazurków, których nie trzeba dekorować - przejrzałam stare magazyny kulinarne. W jednym z wydań Mojego Gotowania moją uwagę przykuł mazurek migdałowy. Intuicja podpowiadała mi, że będzie pyszny. Nie pomyliłam się! To prawdziwa(...)szklanki cukru pudru 2 żółtka 400 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu 100 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
Kulinarne InspiracjeWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną(...)miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) . Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki
Słodka StronaFestiwalu Kawy były przystępnie dostępne w postaci ulotek i plakatów. Na promocyjny zestaw festiwalowy składały się: cappuccino oraz tarta "Słony Karmel" - całość za jedyne 10 zeta :) Na widok ciasta oczy mi się zaświeciły już przy barze, gdy zaglądałam Pani Kelnerce przez ramię podczas krojenia, śliniąc się z wrażenia ;) Cappuccino elegancko zaserwowane, z misterną jodełką z piany - nic tylko podziwiać kunszt(...)cappuccino? Pochodzi podobno od koloru habitu braci kapucynów , który jest brązowo-biały. Mmmmhhhmmmm, dobra kawa ! :D Tarta "Słony Karmel" po prostu rozłożyła mnie na cukiernicze łopatki! Spód z idealnie kruchego ciasta . Wnętrze solidnie wypełnione masą z mascarpone i bitej śmietany . Na wierzchu pokaźna porcja orzeszków ziemnych . Do tego słodko-słonawy posmak całości, zwieńczonej zygzakami z ciemnej czekolady
Grunt to przepis!strony , która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :) Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników) 1/4 szklanki miodu(...)wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła
Kitchens AlphabetCoś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol(...)spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch
Różowa kuchniaostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm: na ciasto kruche: 3 żółtka 125 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa białkowa: 9 białek(...)łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szklanki cukru pudru (poj. 250 ml) 3 czubate łyżki kakao Posypka kolorowa do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w plasterki, 3 sztuki zostawiamy do dekoracji. Jak przygotować ciasto na spód sernika? W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę, zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić(...)100g ksylitolu - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 30 wiórków kokosowych W misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy
Smaczne Zdrowepieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru Na nadzienie 6 dojrzałych fig kawałek gorgonzoli(...)przeciąć na pół i w środku każdej połówki zrobić łyżeczką zagłębienie. Układać w nich kawałki gorgonzoli. Nadziane połówki fig układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut
KUCHARNIAbudyniowym .To znana wersja z biszkoptem w środku ,tylko wszystkie warstwy są z kakao . Jeszcze smaczniejsze moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody(...)ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka
Ladylaura.Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu. W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej. Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym
Aga w kuchniłyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić
Smaczne Zdrowechciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej(...)pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy
Poezja smaku