kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:224/648)

SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH 511

Puszysty,kremowy i smakuje jak prawdziwy sernik i kto by pomyślał , że może być dietetyczny i taki pyszny.Polecam.Przepis znalazłam Tutaj Klik  . Ciasto kruche : ******"***************** 2 szkl.mąki 3 żółtka 10 dag.margaryny 2 łyżki śmietany 1/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa : ******************************** 2 duże jogurty greckie po 400 g. 2 budynie w proszku 5 jajek 1/2 szkl.cukru(...)puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę . Całość  dokładnie posiekać nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na ok 30 min. Masa: *********************** Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 146

Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie  z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,  na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną  z trzech nagród głównych;) jaką(...)naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga

Życie zaczyna się w kuchni
Rogaliki babci Marysi 174

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki(...)śliwkowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, składniki siekamy dokładnie nożem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, wyrośnięty rozczyn wlać do mąki oraz wbić jedno jajko. Dobrze wyrabiamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego, następnie do miski z zimną wodą, tak długo aż ciasto wypłynie na wierzch i popęka. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, odkrawamy kawałek rozwałkowujemy cienko w kwadrat

kgwjanczewo
Tarta z winogronami 191

Dziś na targowicy zobaczyłam winogrona w trzech kolorach,więc wpadłam na pomysł że do niedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciasto Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana(...)ciemne-150 g PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem. Następnie wyłożyć zmiksowaną kruszonkę na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto,formując kulę. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 35 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę

Kuchnia Danusi
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 239

Kochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)śmietany, zimnego mleka lub wody      Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika

Rozpustne gotowanie
Puszysty placek z jagodami. 438

gorące kakao lub herbata. Przepis na tą pychotkę znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche: 310 g mąki tortowej 250 g masła 4 łyżki czubate cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Pianka(...)limonki    500 g jagód lub borówek Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta. Do większego kawałka dodać  kakao i 1 łyżeczkę  kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa kawałki zawinąć w folię  i włożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 180

bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!   Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem śmietankowy  330 ml śmietanki 30% 3 łyżki soku z cytryny

pink envelope
Tarta ze szpinakiem 171

ciasto. W ten sposób ciasto urośnie równo :). Pieczemy w 180 º przez 15 minut. Następnie zabieramy papier z "obciążnikami" i pieczemy jeszcze 10 minut.  *WAŻNE: wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być wcześniej schłodzone. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż się zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki(...)śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE SPINACH

KasiekGotuje
KRUSZAWIEC 209

samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta.  Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :) Składniki: 250g margaryny 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  4 jajka 500g mąki pszennej(...)kakao  dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe

Walijskie Pichcenie
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 166

Ciasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta(...)jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami

Di gotuje
Bezglutenowe babeczki z malinami 158

Bezglutenowe babaeczki - tartaletki z ciasta kruchego z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone i malinami. Po prostu kwintesencja lata. Babeczki wprost rozpływają się w ustach... SKŁADNIKI:   500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free   200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury malinowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)cukru pudru ok. 500 g malin 1 galaretka malinowa  Mąke z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Galaretkę rozpuść

Kuchnia bezglutenowa
Mazurek czekoladowy z migdałami 182

Święta tuż tuż, a więc nadszedł czas na testowanie przeróżnych wypieków :) Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, pieczonym zazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować(...)mąki pszennej 12,5 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %  1 żółtko Składniki umieścić w misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Na papierze do pieczenia odrysować talerzyk o średnicy 13 cm. Przedłużyć górne krawędzie tworząc wzór pisanki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Przyłożyć przygotowany szablon i wyciąć pisankę. Z pozostałego ciasta uformować

Chocolate Muffin Blog
25 przepisów na świąteczne serniki 1583

świąteczna ściągawka sernikowa:)  Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z figami i kremem migdałowym 144

przyrządzę z nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto

Poezja smaku
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 274

lasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży(...)opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na kruchym cieście 138

masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści(...)ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni

Pychotkaaa
kruche ciasteczka z kokosanką 134

Kokosanki to ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę. Miałam zamiar zrobić je na waflu, ale zapomniałam go kupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) .  P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję(...)grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny.  Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia