kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:215/648)

szarlotka tatrzańska 312

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 3-4 łyżki bułki tartej wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki (ok. 25×40 cm) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z kremem i owocami 159

Kruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :) Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia(...)wycinać kółka i wylepiać nimi klasyczne, aluminiowe foremki na babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić. UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki. KREM: jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki.  Całość ozdobić

Cakes By Kejt
Super mazurek 218

żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy

Pyszności Słodkości
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 83

soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem.  Rozpuścić

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szarlotka z budyniem 196

łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny. Umyte i obrane jabłka kroimy w grubsze plastry

KasiekGotuje
Tarta gruszkowo- orzechowa 138

posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę

Tradycyjna Kuchnia
Kruche pierożki z jaglaną i pieczarkami 106

Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden kwadrat i skleić widelcem pierożki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Ułożyć na blasze

Tradycyjna Kuchnia
Sernik idealny z kajmakiem 154

Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 220

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz

Miksturownik
Placek z rabarbarem i budyniem 243

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze wiec jak tu nie zrobić pysznego ciacha, które chodziło za mną już do dawna. Wystarczy trochę rabarbaru, budyń, kruche ciasto i można się zajadać pysznym, orzeźwiającym plackiem. Skorzystałam z przepisu od Agi z Kulinarnych Spotkań bo ciasto wydało mi się idealne. Zmniejszyłam tylko proporcje o polowe i sposób wykonania, dzięki czemu placek wyszedł mniejszy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotka z miodem i migdałami. 149

dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować.    Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko i wymieszać. Rondelek postawić na ogniu , ciągle mieszając zagotować, pogotować

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 172

wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach

Magiczna kuchnia Darii
Slodkie kibicowanie 159

coś słodkiego. Wybrałam na ten wieczór pyszną tartę czereśniową, która zachwyciła nas wszystkich i szybciutko znikała z talerzyków. Tarta czereśniową a la crumble składniki na ciasto: (można użyć gotowego ciasta kruchego) 250g mąki 70g cukru 1 jajko 125g masła szczypta soli Masło łączymy z cukrem, dodajemy jajko i mąkę ze solą. Dokładnie zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli jest taka

Przysmaki Karolki
Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 117

Sezon "śliwkowy" w pełni, dla mnie kojarzy się on jednak zawsze w końcówką lata.  Właśnie wczoraj był taki dzień. Deszczowy i bardziej już jesienny niż

Słodka Kraina Wypieków
Szarlotka po góralsku 135

Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą  Szarlotka Wschodnia  z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania