ciasto kruche 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 100g liczi moczonych w alkoholu Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy
Gotowanie jest łatwekroimy w 1 cm paski. Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta. Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut
paapilotkaaRogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :) Ciasto kruche: 2 1/4 szkl mąki kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę
Smakołyki Asiblogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka
Ala piecze i gotujeskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez
Domowy Smak JedzeniaCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilizachwycimy przybyszów, których będziemy mieli pod naszą strzechą, w te jak pogodne dla nas święta. Proponujemy ciasto, które rozpływa się w ustach, z niezawodną czarna porzeczką Lodzi. Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło
kgwjanczewookoło 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia. Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku naprawdę przepyszna :) Składniki na kruche ciasto : 250 g mąki 100 g cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 jajka 1 żółtko 125 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik gruszek
Sama słodycz i szczypta chiliustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem. Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczkamąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec
Moje domowe kucharzenieJesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościMyślę, że to taka fit wersja klasycznego wypieku. Spróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na truskawki! :) Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) foremka 25 x 30 cm Ciasto kruche: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 80 g masła klarowanego (ghee
FitKotmiejscu. Dziś przedstawiam kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem początkowo zagniatana kruszonka jest bazą dla całego placka. Nam on najbardziej smakuje, gdy jest mocno podpieczony. Wtedy jest chrupiący jak ciasto kruche i czuć lepiej smak masła. Składniki (na formę (36 x 23) cm): 3,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 250 g masła 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej. Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej. Składniki na ciasto kruche bezglutenowe: 2 szkl mąki bezglutenowej 6 żółtek 1 białko 1/2 szkl cukru 200 g masła gęsta śmietana lub woda - ilość w zależności od potrzeby 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze smakiem bez glutenusoli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze
Wrzosowa Polanamleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę(...)ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, itd. Miksuję. Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję
Smaki NataliiCiasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem, sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak
Smaki Ewyjajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne
SzczyptaSmaQsporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia
Moje domowe kucharzenie