Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia ŁukaszaChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki
Aga w kuchnispróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód ( na formę 20-23 cm ) : 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód
Food SquareYyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
U FiolkiProste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części
Tradycyjna Kuchniapieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około
KasiaiKrzysiu.plskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta
Domowy Smak Jedzeniaodsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
Fiolka w kuchniSkładniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać
Krakowskie smaki Anikiboka - Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się
Przepisy i porady kulinarnemojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier
Przysmaki KarolkiSkładową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu Zjem to! . Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie
Czerwona Porzeczkaupiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego. 200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy
Smakołyki AsiUwielbiam serniki a krakowski "chodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń . Twaróg
Zrób to smaczniemnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia