kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:204/648)

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 113

przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru pudru. Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik z malinami. 162

blaszkę o wym. 25x40 cm Ciasto kruche na spód :                              2 szklanki mąki 20 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu(...)około 60 dkg malin  2 galaretki malinowe Sposób wykonania :  C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto uformuj w wałek, zawiń w folię spożywczą i wstaw

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 140

pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne  PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jesienny placek jabłkowy 180

Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Przekładamy je do wysokiego naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec) Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 246

bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto.     Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie.        Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka

Maminek kulinarny
Mazurek z mlekiem w proszku 303

moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku...    Ciasto kruche: 200g mąki pszennej,  100g masła,  jajko,  2 łyżki cukru waniliowego,  3 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło

Z miłości do słodkości
SERNIK Z GRUSZKAMI - NAJLEPSZY! 177

nawet się nie zanosi, to i tak już dziś wiem, że i one poznają, opanują do perfekcji tę recepturę. SERNIK Z GRUSZKAMI (na blachę 30 x 21) kruche : 1 kostka  masła (250 g) 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Masło powinno być mocno schłodzone.  Mąkę siekam z masłem w misce, dodaję(...)powstały pęcherzyki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piekę ok. 10-15 minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Żółtka ucieram z połową cukru

W kuchni Karmel-itki
Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną 181

płynnego miodu, dałam spadziowy - 1 kg mąki pszennej dałam typ 550 - 25 dag masła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki

Apetyczna babeczka
mazurek z orzechami i bezą 136

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy np. na kształt prostokąta, odcinamy po ok. 1 cm z każdej krawędzi. Ciasto przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 226

burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z truskawkami 283

migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 200 ml śmietanki

Monia miesza i gotuje
Skubaniec 397

pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać,  na to dać

Anioły w kuchni
Domowy sernik z jabłkami 259

Sernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny.  Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche:     1 szklanka mąki pszennej     7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania     4 łyżki cukru pudru     1 łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyczna babeczka
Łosoś à la MasterChef 303

stolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk. Masło kroimy w kostkę i dodajemy je do mąki wraz z solą. Całość siekamy nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt

Ratunku obiad
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 158

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie.  Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt

kulinarnyJa
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 177

sera koziego ok. 50 g parmezanu albo mozarelli wiązanka zielonych szparag 1 mała czerwona papryka kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, pieprz świeży tymianek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Skubaniec 419

pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać,  na to dać

Anioły w kuchni
Rurki z bitą śmietaną 185

Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace

Kulinarny Pamiętnik
Przepis na sernik czekoladowy 201

jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i budyniu, który był słodzony. Jeśli macie ochotę możecie ten sernik przygotować na czekoladowym spodzie, będzie wyższy, ale tym razem sobie podarowałam przygotowywanie kruchego spodu. Polecam ten Przepis na sernik czekoladowy, gdyż zrobił furorę w moim domu. Jest doskonały na ciepło, jak i na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce, nazajutrz jest bardziej zwarty(...)kruchy spód : 1/4 kostki margaryny 1-2 żółtka 1/2 szklanka mąki 2 łyżki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem dno blaszki. PRZYGOTOWANIE czekoladowej Masy serowej : Piekarnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 147

Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się Wam, iż po raz pierwszy w tym roku właśnie spróbowałam

mecooks
Tarta sernikowa 225

szkl cukru szczypta soli kakao naturalne do dekoracji forma do tarty o śred. 28 cm Przygotowanie: Z mąki pełnoziarnistej, masła, 1 żółtka, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 185

Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z kajmakiem 281

Najlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku  i orzechów  jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą

Pyszności Słodkości
torcikowy mazurek 181

składniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 197

Ostatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze. Ciasto kruche z delikatną pianką - idealne do popołudniowej kawy. Oczywiście do jego przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie często przygotowuję

Banana Smiles
Szarlotka z pianką 222

rozpływająca się w ustach.   Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki  na 30 minut.  Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę

Pyszności Słodkości
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 186

twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 144

przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować.  Znacie crumble

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krajanka owsiana z rabarbarem 241

rabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski. 1202

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza