Krokiety ziemniaczane - jako dodatek do mięsa, gulaszu, ryby lub z pysznym sosem np. grzybowym. Smaczne także jako samodzielne danie ponieważ ten przepis przewiduje dodatek sera w środku . Krokiety ziemniaczane podane z warzywami to pyszne wegetariańskie danie . Krokiety ziemniaczane SKŁADNIKI 600g ziemniaków 2 jajka łyżka masła kawałek żółtego sera bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane
zielonacukinkakażdy musi spróbować każdą świąteczną potrawę i nie sposób wszystko zmieścić w jednym brzuszku. Dlatego warto zachować umiar, by święta spędzić komfortowo i szczęśliwie wśród rodziny. Krokiety zwykle bywają z kapustą lub mięsem. Z racji tego, że większość dań jest z kapustą dla urozmaicenia przyrządzam krokiety z serem i ziemniakami ( z farszem od pierogów ruskich ). Są bardzo smaczne, najlepsze
Kuchnia Paulettespapryką z obydwu stron. Ser kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pomidory kroimy w kostkę lub w paski. Umieszczamy wszystkie przygotowane składniki na powierzchni mięsa i zwijamy roladki tak jak na krokiety. Roladki możemy przechować w lodówce przez całą noc, wówczas mięso ładnie przejdzie przyprawami lub od razu przystąpić do ich pieczenia. Cebulę kroimy na pół, a następnie
KulinarneImpresje.plKiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny
Czerwień i błękitWtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem
Karo in the Kitchencyklu (nie)codziennych przemyśleń: Dzieci potrafią o wiele skuteczniej podnieść ciśnienie niż najmocniejsze espresso :P Krokiety w innym wydaniu aniżeli z mięsem. W pierwotnej wersji były to naleśniki z tym samym nadzieniem polane sosem pomidorowym, a w wersji krokietów jeszcze bardziej nabrały walorów smakowych. Polecam :) Składniki na 10 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody
My simple kitchenKolejna wersja krokietów. Jako farszu użyłam czerwonej soczewicy i pieczarek. Te dwa składniki doskonale sprawdziły się także jako farsz do bakłażanów . Soczewica jest bardzo sycąca a
Monia miesza i gotujesmakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki: 300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody
Zasmakuj KuchniKrokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem. Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2
Zainspirowana w kuchnikapusty obieramy największe liście i wykładamy nimi dno garnka. Następnie delikatnie ściągamy następne liście (w razie konieczności ścinamy zgrubienia na końcach liści.) Układamy mięso na środku liścia i zawijamy jak krokiety. Układamy w garnku łączeniem do dołu. Robimy gołąbki, aż do zużycia całego mięsa. Zalewamy garnek bulionem i stawiamy na palniku. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie
Kolizje Smakówrozbity płat. • Płaty kurczaka posypać solą i pieprzem. • Na środku każdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. • Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety. • Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne. • Od strony gładkiej włożyć pakiet do płatków migdałowych i mocno(...)strony pozakładanej tak, aby migdały były na górze. • Po usmażeniu spodu odwrócić filety migdałami do dołu i smażyć dalej. • Gdy migdały przyrumienią się, mięso odwrócić ponownie, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i poddusić kilka minut, aby filet w środku nie był surowy
To co kochamCzęsto mamy problem co zrobić z zamrożonym mięsem z rosołu, w końcu ile można jeść krokiety czy pierogi :). Dziś dodaje przepis na kartacze właśnie z takim mięsem w środku. Szybki i bardzo prosty obiad. Czytaj więcej
Biały fartuszekUwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki … krokiety … na słodko … na ostro … z mięsem … puste … z owocami itd … itd . ( o czym mówiłam już chyba ze 100 razy :D ) Dziś mam dla Was przepis na krokiety – te ulubione! Zrobiłam wczoraj na kolację … i zniknęły tak szybko , że już po chwili zaczęłam żałować , że nie nasmażyłam
Ostra na Słodkołyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy, dobrze wyrabiając masę dłonią. Ze środka kapusty wycinamy głąb. Do dużego(...)wykorzystana), delikatnie usuwając ewentualne zgrubienia z każdego liścia. Na każdy z liści, przy łodyżce układamy po 1-2 łyżki masy mięsnej uformowanej w kotlet i zawijamy jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, a następnie zawijamy jak najciaśniej do samego końca liścia). Dno dużego i szerokiego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty
Be Fit Be Strongmasła 750 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku(...)grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić trochę mocniej, by później krokiety nie były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy
Smaki Edyty