zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć na boki tortu, ewentualnie na dekorację. Nasączyć pierwszy krążek biszkoptu ponczem, posmarować Truskawellą lub dżemem, rozsmarować delikatnie pierwszą warstwę kremu.Przykryć drugim krążkiem , który nasączamy ponownie(...)zostawiamy trochę na boki. Ja całość wykonałam w zamkniętej tortownicy. Tortownicę z obręczą wstawilam do lodówki na całą noc. Rankiem obkroiłam tort dookoła i ściąnęłam obręcz. Resztę kremu użyłam na boki. Posypałam tort kawą rozpuszczalną miałką , przez siteczko. Ogólnie gotowy tort powninien leżakować w lodówce 12 godzin. W smaku jest rewelacyjny. A'la Tiramisu. Kolejny przepis Margarytki, z działu CIASTA
Z Kuchni Do Kuchninadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym
Mia Cucina Sofietajeszcze pełnego talerza z dobrym jedzeniem ;) Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki(...)paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. ** Kremu wychodzi trochę za dużo, można go wykorzystać do babeczek lub innego deseru, albo trochę zmniejszyć ilość mascarpone. Smacznego
Pełny talerztort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale niestety nie udało mi się na takowe zapolować, więc wybrałam dodatki, które lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy torty z kremem na bazie bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną białą czekoladą i mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór
dom-agi.plnajwięcej czasu zajmie nam pieczenie blatów. Smak tortu nie jest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany(...)mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy tych w proszku wystarczy na porcję dosłownie czubek od noża
na moim stole...Święta tuż tuż , czas szybko płynie , a rozgrzewka na słodkości trwa , dziś napraszam na tort , co prawda z gotowych kremów , ale smakują bardzo dobrze i tort tak jak by powiedzieć szybko znika . Od kiedy mieszkam daleko od domu rodzinnego i nie zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień(...)spód biszkopta wcześniej wysmarowanego kajmakiem , następnie z drugim kremem postępujemy tak samo i wykładamy na koleiny spód lecz na samą górę zostawiamy troszkę kremu i ładnie zakrywamy wszystkie niedoskonałości i rozsmarujemy na wierzchu tortu , i tort wstawiamy do zamrażarki na 30 minut . Kiedy tort się chłodzi , do garnka wlewam śmietankę i dodaję kawałki czekolady , rozpuszczam wszystko dokładnie , często mieszając
Mój Smakuprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu piekłam wspaniałe biszkopty. Wysokie, pulchne i wilgotne w środku. Jednak
W kuchni Karmel-itkiJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodkoobieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną. Masę przekładamy(...)miksujemy do połączenia składników, dodając tyle barwnika, by masa była ciemno różowa. Gotowy krem chwilę schładzamy, po czym napełniamy nim rękaw cukierniczy i formujemy z kremu kwiaty. Tutorial znajdziecie na youtubie :) Ja swój tort ozdobiłam jeszcze maczkiem truskawkowym, który wniósł trochę koloru. Możecie go oczywiście ozdobić czym chcecie - świeżymi owocami, gotowymi ozdobami czy wiórkami czekolady :) Pełna dowolność, tort ma cieszyć
W poszukiwaniu inspiracjidelikatnie wmieszać w krem kokosowy. Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe. Tort można składać w formie(...)której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Torty Tagged: budyń , czekolada , dynia , jogurt naturalny , kakao , kremówka , mleczko kokosowe , olej , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamwyłożyć na niego 1/2 pozostałego kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć czwartym blatem.Wierzch i boki posmarować kremem krówkowym.Przy pomocy szprycy na bokach wyciskać z kremu wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym.Rączkę najlepiej wykonać ok. 1-2 tygodnie wcześniej i zostawić do wysuszenia, gdyż masa jest zbyt miękka i nie utrzyma kształtu.Rączkę(...)wykonane z białej masy cukrowej, przepis Tutaj. Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą na drugi dzień nie są już twarde
Mix smakumają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej(...)likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie. Wykonanie tortu: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty. Krem podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Na kremie ułożyć gęsto przekrojone truskawki. Przykryć drugim blatem
maniapieczeniamniej więcej 1,5 h uda ci sie stworzyć tort bezowy jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki(...)pozostałej masy serowej i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i również dodajemy do kremu. W obreczy tortownicy na spód kładziemy jeden krażek ciasta, nastepnie krem i przykrywamy „okazalszym” krążkiem. Tort bezowy gotowy, pozostaje tylko wstawić go na min 1,5 h do lodówki aby masa kremowa uzyskała idealna kremową konsystencję. Powodzenia The post Bardzo prosty tort bezowy
Kulinarna Patilogiakogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3 żółtka 80g cukru pudru Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać(...)rozbić dobrze żółtka). Masę mieszać, aż zacznie bulgotać (pojawią się bąbelki) i zjaśnieje i zgęstnieje. U mnie trwało to ok. 20 minut. Wtedy ściągnąć z kuchenki i przelać krem do słoików. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przepis zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv
Mania Wypiekaniapops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim(...)mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki
Smakowity Blog Kulinarny