pisać - everything is good, if it's made of chocolate :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 200 ml mleka 1 łyżeczka zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka kremu czekoladowego lub 1 łyżka ciemnego kakao Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Dodać krem/kakao i orzechy. Wymieszać. Udekorować orzechami i plasterkiem banana
Chocolate Muffin Blogjakiś czas bulion ( w sumie ok 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po ok, 25 min, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Zmiksować, dolewając resztę bulionu, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Podawać z grzankami lub posypaną świeżą natka pietruszki
Konrad GotujeZnów postawiłam na buraki. Tym razem zupa krem z mleczkiem kokosowym. Jest przepyszna, żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji. Myślę, że jej smak przekona nawet największego przeciwnika buraków. Co tu dużo pisać - po prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki
Powiedz dietom niesprawę że nie jest to idealne danie na studenckie, ubogo wyposażone kuchnie ale czasem udaje się pożyczyć wiele ciekawych gadżetów) Gdy już go znajdziemy wszystko należy zblendować na jednolity krem. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu i zupa jest już gotowa. Następnie należy przygotować grzanki: czosnek kroimy bardzo drobno, zalewamy oliwą, dodajemy sól. Następnie chleb kroimy w kostkę, dorzucamy
Tanie przepisy studenckieJednak czytelnikom o słabych nerwach, tudzież bogatej wyobraźni, radzę od razu przejść do przepisu. Mowa bowiem dzisiaj będzie o bakteriach. Tak, tak - szkoła cukiernicza to nie tylko obkładanie ciast kremami i pieczenie hurtowych ilości muffin i ciasteczek. To długie godziny teorii na temat składników, wartości odżywczych, kalorii, a także higieny i mikroorganizmów. Z biologii zapewne pamiętacie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStudzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz zmiksowane na gładko jagody. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blogniego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam
Walijskie Pichceniekażdy weekend nie może zabraknąć u mnie w domu ciasta. Moje maluchy najbardziej lubią ciasta z kremem i to najlepiej czekoladowym. Jednak tym razem upiekłam z jabłecznik tylko odrobinę zmodyfikowany :) Idealny do popołudniowej kawki lub herbaty. Składniki: 200g margaryny 300g cukru
Amatorka kuchennaPikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz
smacznieinatematgotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych
Dzieje kuchennej Wiewióryzewnątrz, żółta w środku Świeżą dynię wystarczy pokroić w grube kawałki - gotuje się bardzo szybko Dynia mlekiem i bulionem płynąca ;) Uprażone pestki dyni to doskonały dodatek do zupy kremu
W SMAKjakiś miesiąc będziemy musieli zaśpiewać "Addio, pomidory!", bo właśnie wtedy skończą się te gruntowe, dojrzałe w słońcu i ogrzane jego ciepłem. Żeby dobrze wykorzystać ten czas, możecie zrobić krem pomidorowo-paprykowy. Gorąco polecam! Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna. Składniki (na duży garnek): 2 ćwiartki kurczaka pęczek włoszczyzny 10 dużych pomidorów
W SMAKdyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych
W SMAKDynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych
W SMAKDzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
W SMAK