Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów. Czytaj więcej
Wiem co jemImieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może
Wiem co jemwidać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków
Wiem co jemdobrego dla nich przygotować. Od rana pieczołowicie krzątałam się po kuchni, a cały dom wypełnił się zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem do niego będą czosnkowe grzanki, ale szybko zrezygnowałam
Wiem co jemmoje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość”. Przepis zgłaszam do Konkursu „Kuchnia24/7” i chociaż był już prezentowany powtarzam go jeszcze raz. Czytaj więcej
Wiem co jemtaką postać było kilka wcześniejszych wersji. Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość
Wiem co jemWłaśnie ogłoszono wyniki konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” i mój Egzotyczny torcik z kremem ryżowym dostał jedną z trzech głównych nagród. Jestem ogromnie szczęśliwa, a pieniążki bardzo się przydadzą bo zbieram na nowy aparat
Wiem co jemjest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj
Wiem co jemDoskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze . Czytaj więcej
Wiem co jemzazwyczaj tylko tyle ile potrzeba na niedzielę do popołudniowej kawy z rodziną. Kruche babeczki jak najbardziej tutaj pasują. Takie małe co nieco w sam raz na dwa kęsy. Z kremem mascarpone i borówkami smakują znakomicie.” Czytaj więcej
Wiem co jemrazy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy. Siostra używa zazwyczaj gotowego kremu karpatkowego. Dla mnie jest on zbyt słodki, zrobiłam go więc sama i oto moja wersja tego bardzo popularnego a zarazem pysznego ciasta." Czytaj więcej
Wiem co jemNarodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy z kremem truflowym. Czytaj więcej
Wiem co jemPołączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek
Wiem co jemniedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta. Mam nadzieję, że pogoda oraz kupujący dopiszą i uda się zebrać potrzebne fundusze. Czytaj więcej
Wiem co jemKremowa zupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka
Kuchenne zapiski Edyty