Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzeć mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Różne smaki w kuchniSkładniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorków kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej . Smacznego
Różne smaki w kuchniprzypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką. Następnie mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę
Różne smaki w kuchnimałym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników. Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu. Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim, Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką , Odstawić w chłodne miejsce. Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli
Różne smaki w kuchniWspominałam, że kocham zupy krem? Na pewno! Są szybkie, pożywne i rewelacyjnie smakują! U mnie praktycznie co drugi dzień :) Składniki: 1 kg pietruszki 2-3 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju 6-7 szt pieczarek liść laurowy 3-4 ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
FITBUuKwody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnimoim dorosłym życiu nigdy nie robiłam domowego masła. Aż przyszła przesyłka od Piątnicy z nowością. Śmietanka ma 42% tłuszczu, a więc chuda nie jest. Do masła i do ubijania kremów nadaje się wyśmienicie, a w składzie nie ma żadnych bonusów w postaci mączki chleba świętojańskiego. TUTAJ znaleźć można więcej informacji na temat wyrobu domowego masła, a TU znajdziecie informację
bistro mamadokładnego połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na tak długo, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Truskawki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy
mecooksbiałej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w kostkę. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój
Eat me! Fit me!zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę. Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,potem ponakłuwać widelcem i piec 20-25 min w 200 stopniach robimy krem: Do garnka wlać niewielką ilość wody i zagotować.Następnie ustawić na nim drugi garnek lub miskę metalową i włożyć do niego składniki na masę i podgrzewać na małym ogniu(n parze
Swojskie jedzonkopieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym
wesoła kuchnianaszym świątecznym stole. Nie byłabym jednak sobą gdybym co roku nie wykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super przepis na cytrynową babkę ze szpinakiem i obłędnie pysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto
Mienta blogKokos to orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się
mojewypiekiinietylkopaluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście
Karo in the Kitchen