krem - 19817 przepisów (strona:731/1322)

KREM Z DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW 138

Jesienny sezon na dynię uważam oficjalnie za otwarty.  Osobiście jestem wielbicielką kremu z dyni, a dodanie do niego suszonych pomidorów nadało zupie nowego wyrazu. Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodne wieczory :D SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody

Marcepanowa kuchnia
Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? 1062

świeczek w zależności od potrzeby i byłby z tego idealny tort. W każdym razie na moje najbliższe urodziny zamawiam taką opcje...      Bez cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pischinger + film 135

wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do lekko przestudzonej ale jeszcze ciepłej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładki krem. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na pierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś

Smakowite Dania
Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna 178

Taka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól

Passions hobbies life
Zupa paprykowo-pomarańczowa. 146

jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla zwolenników diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej istotny będzie taki właśnie charakter tego paprykowego kremu. Składniki: 4 czerwone papryki 1 szkl. soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól oliwa Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej

zadanie-gotowanie
Zupa Krem z Kalarepy 78

Delikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle

Dziś Ja gotuje
Zupa marchewkowa z limonką i przyprawami korzennymi 88

plastry marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem na krem. Dodajemy cukier, sok z limonki i doprawiamy solą do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu lub małymi sucharkami

Zielona Kuchnia
Zupa kalafiorowa z curry 108

minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa selerowo-jabłkowa 112

muszkatołową, masę selerowo-jabłkową, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut, po czym zdjąć z palnika, przestudzić i za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać rodzynkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli 82

marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy

Zielona Kuchnia
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 151

czekolady deserowej -7 dag orzechów laskowych Przygotowanie Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem

Zielona Kuchnia
Zupa krem ze świeżych pomidorów 75

Pomału wracam w łaski zup. A korzystając z sezonowych pomidorów powstał smakowity krem. Składniki -1 kg dojrzałych pomidorów -1 duża cebula -4 ząbki czosnku -kostka rosołu drobiowego -sól, pieprz, słodka papryka -natka pietruszki -2-3 dag masła osełkowego Przygotowanie Dokładnie umyć pomidory i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli mają bardzo grubą skórkę, można wcześniej lekko je sparzyć i obrać). Obrać

Zielona Kuchnia
Zupa krem z dyni 131

garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini. Udekorować szałwią. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto Staszka 166

małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę  zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie,  nasączyć je kawą. Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową  szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki.  Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić. Następnie  zmiksować z margaryną

Zielona Kuchnia
Zupa krem z groszku z chrzanem 114

miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką. Smacznego

Zielona Kuchnia