krem - 19817 przepisów (strona:659/1322)

PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 183

się w artystę. Każde dzieło unikalne, niewyobrażalnie piękne, misterne.  I pomyśleć, że to sprawka kompana Natury, starszego dziadka Mroza... Gdzie ludzka ręka nie ma nic do roboty. PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu(...)ogniu przez około 30 minut. Dokładnie  miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję delikatnie śmietanki uważając, aby się nie zważyła. Osobiście nie dodaję do kremów makaronu, ale takie to życzenie padło ze strony domowników. Stąd wzbogacona wersja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 158

deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu. fot.: Karmel-itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej(...)kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 172

się na usta, a serce żal spowija. Było, minęło. Wszystko przemija. W tym refleksyjnym dziś tonie, zapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem.    KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 178

ciasteczka niebywale czekoladowe:  Cookies wg Sigrid . Stwierdziłam jednak, że skoro przypada nam dziś niedziela, można połączyć dwie okazje razem, stąd znów czekoladowa bomba. I to dosłownie. Tak czekoladowego kremu nigdy chyba jeszcze nie jadłam. Przyznam, że po połowie ma się już dość. Dlatego podaję z kwaskowatą wiśniową konfiturą, aby przełamać tę oszałamiającą słodycz. CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE(...)piekarnik do 180 stopni. Wstawiam formę z kokilkami w  kąpieli wodnej i zapiekam przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę z piekarnika, odczekuję kwadrans. Wyciągam z niej kokilki z kremem i czekam, aż całkowicie wystygną. Następnie wkładam do lodówki i schładzam 2h. Podaję z kwaskowata konfiturą wiśniową. Wskazówka: Jeśli ktoś zrobi tak, jak ja, czyli krem przyrządzi dzień wcześniej, postępuje

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. 179

już wszystko gotowe, by znów słuchać wiosennego koncertu. Soczysta zieleń traw, żółć słoneczna mniszków, paleta barw kwiatów w ogrodzie. Bzyczą osy, pszczoły, bąki, trzmiele. W końcu wszystko zaczęło żyć. KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju(...)gotuję aż do miękkości groszku, dodając po 5 minutach gotowania liście mięsty (mogą być w całości). Gdy groszek zmięknie, zdejmuję z palnika i za pomocą blendera miksuję na gładki krem. Doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą bądź sosem sojowym (pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7313

Pamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci. Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki, wylizywałam go i dopiero później konsumowałam resztę. W końcu najlepsze należy zjadać na początku, bo nie wiadomo, czy na koniec zostawiwszy, starszy nam miejsca w żołądku.   Dziś orzeszki. Podaję przepis na ciasto, krem(...)pojawi się w kolejnym poście. Osobiście jednak uważam, że jeszcze lepiej niż krem, sprawdzi się w roli nadzienia najzwyklejsza nutella. Mały kłopot - przepis podaję na specjalną frytkownicę, jaką ostatnio nabyłam. Ale jeśli ktoś posiada foremki do orzeszków lub takie specjalne metalowe urządzonko (do znalezienia we wszechwiedzącym internecie), może również skorzystać z poniższej receptury. To przepis uniwersalny. Ciasto będzie elastyczne

W kuchni Karmel-itki
KREM Z SELERA. 201

śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej po nocy miejscowości. I zawsze, gdy spoglądam na tonący w lekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pomidorów 173

niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje nam czasu i sił na wszystko, krem pomidorowy sprawia, że wszystko wygląda lepiej :) A tak na poważnie, jest bardzo szybki w przygotowaniu a potrzebne składniki zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni, więc nie trzeba tracić czasu(...)zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy

Zgrabne Gotowanie
Babeczki kruche z kremem straciatella 185

ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 100 g gorzkiej czekolady startej na wiórka PRZYBRANIE(...)przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć wisienkę z konfitury i serduszko z zastygniętej czekolady. Smacznego

Blondynka Gotuje
Babeczki kruche z kremem waniliowym 388

ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii PRZYBRANIE: 100 g mlecznej czekolady startej na tarce na grubych(...)startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić w płaskim naczyniu, poukładać banany pokrojone w plastry i pozwolić stężeć. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć banana w galaretce i posypać startą czekoladą. Smacznego

Blondynka Gotuje
Karpatka 153

minut. PAMIĘTAMY ABY NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA!!! Pisałam już o tym w poście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może(...)zagotowaniu mleka z cukrami i masłem, wlewamy do niego mieszankę żółtek i mąk. Gotujemy około 1-2 minuty miksując przez cały czas, aby nie porobiły się grudki. Gorący krem wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, zostawiając wolny brzeg ok. 1cm, ponieważ po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął. Oczywiście przykładamy drugim płatem ciasta. Studzimy. Schładzamy. Na koniec oprószamy cukrem

Blondynka Gotuje
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 164

mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie  Moje Wypieki  znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)startej na tarce o grubych oczkach garść malin kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Jeden z przekrojonych blatów układamy na paterze, nasączamy połową szklanki herbaty. Wykładamy na blat 1/3 częścią kremu, na który układamy maliny, jedna obok drugiej, na maliny wykładamy kolejną porcję kremu, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą herbaty, wykładamy ostatnią część kremu. Na wierzch układamy na około maliny

Blondynka Gotuje
Tęczowy Tort Urodzinowy 1134

widok tego tortu mój syn zrobił wielkie oczy, pojawił się uśmiech na twarzy i powiedział tylko: Wow. Taka reakcja - bezcenna. Biszkopty upiekłam z przepisu pochodzącego z notesu rodzinnego, krem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , wygląd tak jak wcześniej wymienionego bloga widziałam w galerii internetowej. Ja jednak zamieniłam Kit Kat`y na wafelki w czekoladzie:) Składniki na 1 cienki biszkopt(...)pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180  stopni około 25-30  minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY WAY: 150 g batoników Milky Way (około 6 sztuk) 300 ml śmietanki kremówki  750 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 opakowania kolorowych groszków M&M 2 opakowania wafelków

Blondynka Gotuje
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 698

yszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS  {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia(...)Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.)  Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pani Walewska (Pychotka) 1767

się z jakich warstw się składa to już takie złożone w przygotowaniu wcale nie jest (choć nie powiem, że nie jest czasochłonne ;)). Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek(...)posmarowania ciasta: konfitura z czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 2 żółtka laska wanilii 200 g masła Przygotowanie Ciasto kruche. Musimy upiec

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania