krem - 19817 przepisów (strona:656/1322)

Tarta cytrynowa 182

pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY: * sok z 3 cytryn * sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta ) * 180 g masła * 320 g cukru pudru * 5 jajek * 10 g żelatyny ( w oryginale jest(...)minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ). Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy. Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha.  Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BEZA WŁOSKA: * 150 g cukru

kolorowotorcikowo
Dyniowa zupa-krem z imbirem 175

Nigdy nie robiłam nic z dyni, zawsze zachwycałam się jedynie pestkami dyniowymi i lampionami z dyni. Jednak w tym roku postanowiłam zabrać się za wykonanie zupy-krem z dyni. Przeglądałam przepisy i zaciekawiło mnie połączenie dyni z imbirem. Postanowiłam sama spróbować powalczyć z jesienią. Przepis dodaję do akcji Lubelski Kociołek - wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz(...)chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.     insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883

Pasja Smaku
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 282

następnie przekroić na pół.  Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną(...)rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką i zmiksować na gładki kremKrem śmietanowy: -500ml kremówki(ja dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba)  Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z CUKINII 180

wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje(...)oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami

Smaczne Zdrowe
SERNIK CREME BRULEE 382

Można obniżyć temp. do 120*C tak by góra nam się nie przyrumieniła. Ja nie zmieniałam temperatury ale to wszystko zależne jest od piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić czy krem jest już gotowy. Środkowa część powinna być lekko galaretowata. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 12h. Na drugi dzień wyjąć sernik(...)lodówki , usunąć obręcz tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie posypać cukrem trzcinowym lub zwykłym i skarmelizować przy pomocy palnika. N drugi dzień gdy warstwa kremu zmięknie można czynność powtórzyć, wówczas lekko osuszyć warstwę kremu ręcznikiem papierowym , posypać delikatnie cukrem i jeszcze raz skarmelizować. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa krem selerowo - porowa ze świeżą rzeżuchą 213

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.  Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:   Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą  - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni.  2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół

Sajkofanka smaku
Krem z dyni z szafranem i migdałami 127

Pyszna,aksamitny  krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać(...)drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem podajemy z kilkoma płatkami szafranu i płatkami migdałów

Ala piecze i gotuje
Krem z pieczarek 185

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku(...)pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 167

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl(...)cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając

Ala piecze i gotuje
Mufinki z kremem 168

znowu 1 łyżkę masy kakaowej, ważne aby całość nie przekraczałą 3/4 wysokości foremki.  Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu). Pyszności. Składniki na krem: 150 g serka kremowego typu Philadelphia  150 g miękkiego masła  1 szklanka cukru pudru cynamon  1/4 łyżeczki  Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały(...)czas ucierając. Następnie z serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając. Na końcu dodaję cynamon i mieszam. Można wszystko ręcznie robić ja jednak do całego kremu używałem miksera. Schłodzić przez 1 godzinę i dopiero wtedy przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować babeczki. Jeśli macie problem z zakupem serka kremowego typu Philadelphia możecie śmiało użyć sprawdzonych zamienników.Serek Philadelphia

Mechanik w kuchni
Mille feuille czyli Napoleonka 234

ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze(...)szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką…  Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę

Mia Cucina Sofieta
Viennetta 267

bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę i kończymy na kremie.   Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru i wstawiamy deser na 6 h lub całą

Mia Cucina Sofieta
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 257

jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny i słoneczny kolor.. Konsystencja kremu sprawia, że jest bardzo pożywna, a dodatek imbiru i czosnku nadaje jej rozgrzewające właściwości. Wersja wykonania jest nieco inna

Symfonia Smaków
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 174

Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto: 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru(...)sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.     Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta mielonego anyżu, 100g mlecznej czekolady, 50g płatków migdałowych Kresto

Z miłości do słodkości
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 238

przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał. Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania