torty. Choć podstawa - biszkopt w obu przypadkach jest taki sam. Przepis znalazłam oczywiście na: Moje Wypieki , tam też znalazłam przepis na jeden z użytych przeze mnie kremów. Drugi krem to krem kokosowy - przepis ten dostałam od siostrzyczki :) Przyjęcia urodzinowe były dwa. Na przyjęciu dla dzieciaków motywem przewodnim były Smerfy. Dlatego właśnie torciki były niebieskie... Choć staram się wystrzegać "chemii(...)koniec ubijania dodajemy cukier i sok. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy ręcznie. Tak jak pisałam przepis jest ze strony Moje Wypieki. Zmieniłam tylko proporcję - nie potrzebowałam, aż tak dużo kremu. Tu też na jedną z warstw wyłożyłam dżem jagodowy. Smacznego
Miksturownikzamiast tego polać ciasto polewą czekoladową. Przepis na roladę znalazłam oczywiście na Moje wypieki , z tą tylko zmianą, że nie dodałam gorzkiej czekolady, która była w przepisie. A krem... krem to po prostu mascarpone z malinami. Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka. A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem(...)wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę
MiksturownikDzisiejszy wpis dedykuję Dominice, która kilka dni temu zapytała mnie o przepis na zupę krem z brokuła. No przecież to moja ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów. Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone; 1 litr bulionu warzywnego; pieprz; pieczywo na grzanki. Brokuły myjemy, dzielimy
Miksturowniktylko przygotować karpatkę. Pierwszy raz ją robiłam. I muszę przyznać, że mi wyszła :) Przepis znalazłam na Domowe wypieki , jedyną zmianą jakiej dokonałam to to ilość masła w kremie. Zmniejszyłam ją do 200 g. Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody; 150 g margaryny; 1 szkl. mąki; 5 jaj; szczypta(...)proszku do pieczenia; szczypta soli. Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła; 3 szkl. mleka; 3/4 szkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dosypujemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie drewnianą łyżką. Ponownie stawiamy na ogniu, gotujemy przez 2 - 3 min. ciągle mieszając. Ciasto
Miksturownikkokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru) - 125 g serka mascarpone - likier kokosowy, malibu lub inny likier - cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek) - szklanka mrożonych truskawek Przygotowanie: 1. Do serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy(...)wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku. 2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder. 3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu. 4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej na masę kokosową i ukształtowałam serducho. Wskazówki: - jeśli nie chcecie podawać bardzo zimnego deseru można
Kraina Tysiąca Smakównieba :) I coś w tym jest, bo migdały nadają niesamowity smak wypiekom... Muffinki są mięciutkie i smakują zupełnie inaczej niż takie klasyczne przygotowywane z samej mąki:) Do tego krem kawowy, który po prostu uwielbiam... z fusami z kawy, co może troszkę dziwić, ale naprawdę same fusy nie są wyczuwalne, a krem smakuje pysznie kawowo:) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak(...)przesady, bo dopiero początek grudnia, powstały czekoladowe babeczki, ze sporą ilością laskowych orzechów i korzennym kremem . Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCiasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto
Kraina Tysiąca SmakówMiałam banany do zużycia i ochotę na krem. Gdybym miała jeszcze awokado, to zrobiłabym mój najbardziej ulubiony awokadowy mus , ale nie miałam, ale miałam za to paczkę dopiero co zakupionych preparowanych chrupek jaglanych i surowe kakao, które kupiłam z ciekawości jak smakuje i czy się różni od zwykłego. Pozbierawszy to wszystko do kupy, a raczej miski miksera, ukręciłam w moment(...)pyszny krem:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPochwalę się Wam czymś cudownym. Jakiś czas temu na fan pagu Perfumerii Douglas była akcja - testowanie. Do testów był produkt z linii Douglas Seathalasso - krem do ciała. W skład serii wchodzą: - krem do ciała - balsam do ciała - maseczka - peeling - żel pod prysznic - woda toaletowa To, że znalazłam się w gronie 30-stu testerek, które otrzymały Body Cream(...)rozpakowałam przesyłkę i otworzyłam pudełeczko... Od razu pospiesznie otworzyłam słoiczek i oniemiałam. Zapach, który się z niego wydobył oczarował mnie. Niezwykle delikatny, subtelny - trafił w moje gusta. Krem pachnie jak bukiet fiołków. Gdy otwieram słoiczek, moje zmysły doznają rozkoszy, a umysł przenosi mnie na wielką fiołkowa polanę. Czuję się jak w raju. Kolor kosmetyku to kolor błękitnego, czystego nieba
kolorowotorcikowoSzybka zupka? Czemu nie. Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno(...)Gotować 5-7 minut. Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę, zmiksować na krem. Smacznego
kolorowotorcikowoprzesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć. Krem
kolorowotorcikowododać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli usmażyć na złoto grzanki. Zupę podawać posypaną grzankami. Smacznego
kolorowotorcikowopieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY: * sok z 3 cytryn * sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta ) * 180 g masła * 320 g cukru pudru * 5 jajek * 10 g żelatyny ( w oryginale jest(...)minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ). Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy. Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BEZA WŁOSKA: * 150 g cukru
kolorowotorcikowo