kreatywnie. Zazwyczaj nie chce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjigotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami
Amatorka kuchennamoja przyszła teściowa obchodziła swoje 18- naste plus Vat urodziny. Z tej też okazji została obdarowana tortem który miałam przyjemność własnoręcznie przygotować i ozdobić;) Białe biszkopty przełożone truskawkowym kremem. Przepis znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki Aniwieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceKakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć sobie wolne od szkoły" ;) (kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl
More food, love and dreamschwilkę podsmażyć na małym ogniu. Wlać bulion (t yle , aby seler był całkowicie zakryty ) gotować z 15 min , aż zmięknie. Dodać serki i ziemniaka. Zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pie truszk ę dro bno posiekać, wmieszać w kr em lub posypać na wierzchu. Podawać z grzankami
Gaździnka warzysolą, pieprzem, szczyptą tymianku. Wlać bulion (może być z kostki) tak aby nie zakrył warzyw. Dodać serek topiony, wymieszać i gotować jeszcze z 5-8 min. Zmiksować na gładki krem. Pozostałą cukinię zgrillować z odrobiną soli i tymianku. Podawać z grzankami, jajkiem, grillowaną cukinią, można też posypać odrobiną fety........ Smacznego
Gaździnka warzyzdjąć z patelki. Następnie na tej samej patelni roztopić 10 g masła i podsmażyć na nim plasterki gruszki. Przyprawić szczyptą soli i tymiankiem. Ugotowany groszek zmiksować na gładki krem, podawać z grzankami i plasterkami gruszki..... Smacznego
Gaździnka warzyspalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać nie dużą ilość oleju ok 1-3 łyżki. Podsmażyć na nim grzanki (olej jest dobry, wtedy kiedy kładąc kosteczkę na patelni
Gaździnka warzypokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej dynię. Mieszając, trzymać kilka minut na ogniu, a następnie zalać bulionem. Gotować ok 20 min, aż dynia zmięknie. Zmiksować na gładki krem. Opcjonalnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czosnkowymi grzankami. Smacznego
Gaździnka warzyobrane i pokrojone w kostkę buraki. Wymieszać. Wszystko zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20-25 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zmiksować na gładki krem. Podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu bądź grzankami.. Smacznego
Gaździnka warzysztywna pianę, cały czas miksując wlewa ć powoli syrop na końcu doda ć sok z cytryny i miksowa ć jeszcze około 5 minut do momentu aż krem będzie sztywny. rrarossa@gmail.com
RAROSSAzupy z dużym dystansem. No ale jak to mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo
Krakowskie smaki Animałych ogorków koper czosnek ziele angielskie liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10 % 2 płaskie łyżki soli 250 ml cukru 5 łyżek musztardy (u mnie krem z gorczycy) Wykonanie: Wodę, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalewę i dodać 5 łyżek musztardy, dokładnie roztrzepać. Do słoika: Ogórki wymyć, odciąć "dupki" i obrać je ze skórki, następnie
Krakowskie smaki Anirazem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;) Składniki biszkopt: 2 jajka 100 gramów cukru 55 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej odrobina barwnika Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas
Krakowskie smaki Ani