mascarpone i krótko ubić. • Czekoladę z 1/2 szklanki śmietanki rozpuścić na parze. • Na dno pucharka pokruszyć 1-2 bezy. • Bezy polać czekoladą, następnie rozłożyć krem mascarpone. • Krem polać sosem wiśniowym i rozłożyć wiśnie. • Po wierzchu posypać deser pokruszoną bezą
To co kochamUłożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut. • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu. Krem budyniowy • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. • Mleko zagotować z cukrem i masłem. • Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń(...)cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić. • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy i wychodzi tort przykryty z każdej
To co kochamwieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie(...)piec 20 minut. Dekoracja • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. • Na wystudzony drożdżowy koszyk wyciskać rozety kremu, tak aby był na każdej bułeczce. • Udekorować jadalnymi kwiatami i czekoladowymi pisankami
To co kochamproduktami nabiałowymi. Z tego powodu spożywanie zbyt dużych ilości tego warzywa nie jest wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki kremu jest wyważona pod tym względem, bo zawiera serek śmietankowy i jajko. Należy pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy(...)gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. • Opcjonalnie jajko posypać zmieloną papryką
To co kochamBiszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • sok z 1 cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch biszkoptu
To co kochamkwaskowość truskaweki to trio idealne! Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 3/4 l śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • truskawki Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny. Krem • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Na tortownicy ułożyć upieczoną bezę i na wierzchu, jak w misce, rozłożyć bitą śmietanę. • Udekorować truskawkami
To co kochamKremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek(...)gotowania ryżu Wykonanie: • Truskawki obrać, umyć i zagotować z cukrem w ok. 1,5 litra wody. • Dodać cynamon, pokruszoną fetę i zmiksować na gładki krem. • Ryż ugotować osobno w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. • Do talerza wsypać 2-3 łyżki ryżu i zalać gorącą zupą
To co kochamWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Sernik • Utrzeć masło z 1/3 szklanki cukru i żółtkami na biały krem. • Do śmietany dodać 1/3 szklanki cukru i ubić na sztywno. • Białka ubić na sztywno, dodać pozostały cukier czyli 1/3 szklanki i ubijać dalej. Na koniec dodać(...)budyń i połączyć razem. • Ser przemieszać, dodać do niego krem jajeczny, ubitą śmietanę i białka. • Dokładnie wymieszaną masę serową wlać na podpieczony spód. • Piec 50 minut w temp. 180 st.C
To co kochamsezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe(...)pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypaną dowolnymi orzechami, u mnie pistacje
To co kochamUwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być(...)zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. • Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypane płatkami migdałowymi i sezamem
To co kochamNastępna zupa dyniowa po kremie dyniowo-pomarańczowym i imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym(...)kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek • czarny sezam do posypania Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać
To co kochamnajbardziej smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki(...)solą i pieprzem do smaku. • Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory z puszki i cynamon, zagotować i zmiksować zupę na krem. • Na koniec wlać mleko i śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. • Podawać zupę polaną sosem balsamicznym
To co kochamczerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej(...)pokrojoną kapustę. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Wlać śmietankę i przemieszać zupę już bez gotowania
To co kochamzawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje
To co kochamAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. • Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody lub mleka
To co kocham