Domowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2 łyżki soku z cytryny skórka z pomarańczy 80 g masła 70 g cukru 2 żółtka 1 jajko Pomarańcze dokładnie myję w gorącej wodzie i szoruję szczoteczką. Ścieram skórkę pomarańczową, wyciskam sok. Do rondelka(...)roztapiam. Jajko i żółtko roztrzepuję razem z cukrem, dodaję sok i startą skórkę. Całość wlewam do rondelka i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką gotuję aż krem zgęstnieje i wytworzą się wulkany. Studzę, przykrywam folią i wkładam do lodówki. bezy: 4 białka wielkość M 220 g cukier kryształ 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płaska mąki
wesoła kuchniaDeser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia. warstwa truskawkowa: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)się rozpuścić dokładnie wstawiam szklankę do garnka z gorącą wodą, a potem studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem, dolewam pomału kawę zimną i miksuję dalej, dosypuję fix. Krem kawowy przekładam do pucharków. Śmietanę kremówkę 1/2 szklanki ubijam na sztywno, i za pomocą szprycy wyciskam na warstwę kawową. Dekoruję truskawkami, posypuję kawą i dodaję kawałki podpłomyków oraz mięte
wesoła kuchniaTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)Wykładam z woreczka do miseczki, wykorzystałam 2/3 woreczka, dodaję mleczko kokosowe, cukier puder i miksuję blenderem aż zrobi się gładka masa. Do tarteletek wykładam po łyżce kisielu na to krem ryżowy, i na wierzchu zimny kisiel. Dekoruję mleczkiem kokosowym , i miętą
wesoła kuchniacytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód
wesoła kuchniaszklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli(...)galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu. Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta. Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam
wesoła kuchniakolorowe cukierki do dekoracji * podłużne biszkopty do obłożenia tortu Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie Martypojawi się i na moim stole. Cóż, minął rok, zanim zabrałam się do rzeczy. Idea spodów została, jednak proporcje mocno zmieniłam - dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie. Krem maślany zupełnie mi tu nie pasował (całość wyszłaby moim zdaniem zbyt ciężka), zamieniłam go więc na musy czekoladowe w środku, a boki i wierzch otuliłam klasyczną bitą śmietaną. Do tego(...)przełożyć do rożka z papieru do pieczenia. Na papier do pieczenia wyciskać czekoladę w formie choinek. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia, oprószyć srebrnym pyłkiem. Kremówkę ubić z mascarpone na sztywny krem. Zdjąć z ciasta obręcz tortownicy, przełożyć je na paterę. Posmarować wierzch i boki ubitą śmietaną. Wierzch oprószyć pyłkiem, udekorować cukrowymi perełkami i śnieżkami. Boki udekorować choinkami z czekolady. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty
Gotuj Sam!Opis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupy krem stają się coraz bardziej popularne. Przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa jest smakowita i wyborna. Użyłam cukinii oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa ! Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem
Kuchnia Paulettesdodajemy żółtka. Mieszamy szpatułką, aż masa będzie miała jednolity kolor. Następnie wlewamy czekoladę, dalej mieszając. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki na noc lub do zamrażarki na ok. 3 godziny
Kuchnia Pauletteskakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl. koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki żelatyna 2 łyżeczki woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny(...)biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia na ok. 5 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę
Kuchnia PaulettesDelikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :) SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka
Kuchnia Paulettesbudynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem
Sama słodycz i szczypta chiliorzechów włoskich, 10 dag masła, 2 łyżki miodu, ½ szkl. cukru Ciasto miodowe: 4 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka Krem gotowany: 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 cukry waniliowe, ¾ szkl. cukru, ½ kostki masła, ½ kostki margaryny WYKONANIE Krokant orzechowy: Orzechy pokroić na ćwiartki. Wszystkie(...)foremek o wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta bez orzechów pieczemy 15 min, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń i zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy cukry waniliowe oraz masło i margarynę, miksujemy do połączenia składników. Gorącą masą przekładamy
słodki bratek