DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień ;) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg dyni (ważona ze skórą i pestkami) 1 marchewka 1 duża(...)umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie z upieczonej dyni odkrajamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Wszystko razem blendujemy na gładki krem, przyprawiamy. Podajemy z łyzką jogurtu naturalnego lub śmietany i koniecznie z prażonymi pestkami dyni
Zawsze głodna!fotografowanie zup. W głównej były to zupy mierze jesienne, sycące, ale również zachwycające swoimi różnorodnymi kolorami. Zupy przygotował dla nas Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście
Kulinarne przygody Gatityfotografii dania, które ukończyłam robić kilka minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru(...)suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję różyczki kalafiora i wlewam bulion. Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem, karmelizowanym kawałkiem gruszki i prażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje również polana odrobiną aromatycznej oliwy z oliwek np. rozmarynowej
Mango Papajatematem przewodnim była stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu
Kulinarne przygody Gatitydowolnych wafelków z orzechami Przygotowanie : Czekoladę połamać na kostki, zagrzać dwie śmi etany i wymieszać z czekoladą. O dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami
Magiczne Życie MartyKrem z kurek to przepis od mojej kochanej cioci. Zupa jest delikatna w smaku o aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni(...)składniki z patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami
Alutka-Gotujedyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA -około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona) -4 małe marchewki(...)dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy. Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna. GRZANKI Czerstwe kromki chleba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeżeli pucharek to przede wszystkim desery. Jednak nie mam nic przeciwko wszelkim odstępstwom od tego schematu. Myślę, że bardzo dobrze prezentowałaby się w takiej oprawie warstwowa sałatka. Albo zupa krem. Mnie ciekawią asymetryczne desery z galaretki oraz kremu i być może uda mi się taki przygotować. Co tu więcej pisać, zabierajmy się do gotowania
zadanie-gotowaniemycia w zmywarce LINK DO PRODUKTU: KLIK MOJA OPINIA: Blender Nutri Boost spisał się świetnie! Przyrządzałam w nim już kilkanaście różnych smakowitych deserów, w tym koktajli, musów, zup-kremów, a urządzenie wygląda jak nowe. Blender jest niewielki, dzięki czemu mieści się w mojej małej kuchni bez problemu. Jest wygodny i bardzo prosty w obsłudze. Potrawy przyrządza się błyskawicznie. Teraz(...)używam go niemal codziennie – koktajle, smoothie, musy i zupy-krem nareszcie częściej występują w naszym domowym menu. W zestawie do blendera znajdują się różnej wielkości pojemniki, które w zależności od potrzeby wykorzystujemy jako pojemnik z gotowym koktajlem, który zabieramy ze sobą do pracy/szkoły czy też jako pojemnik służący do przechowywania. Świetny pomysł! Blender Nutri Boost jest rewelacyjny i naprawdę
Tetiisherimimo to smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 180 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na krem i dekorację: 500 g śmietany kremówki 36% (można więcej) 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy 100 g jagód lub borówki amerykańskiej 1 filiżanka kawy czekoladowa posypka(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut (do suchego patyczka), po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Biszkopt przekroić na dwa oblaty i nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą
Passions hobbies lifeblaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam(...)podania przed imprezą, nożem zamoczonym w gorącej wodzie, oddzielić boki tortu od formy, zdjąć obręcz, tort przełożyć na paterę. Kroić nożem, zanurzanym w gorącej wodzie. * jeżeli z jakichś powodów, krem z białej czekolady wyjdzie rzadki, należy go zagęścić 1 łyżką żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzącej wody. Smacznego! Torcik musowy z owocami Torcik musowy z owocami Torcik musowy z owocami
moj przepis naBiszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao(...)składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około 15 minut by kajmak się roztopił. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej
Garnkowe fanaberiezimowe wieczory :) Potrzebujesz: Beza: 5 białek z dużych jajek 280 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżka mąki krupczatki 1/2 laski wanilii 1 szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 2 duże łyżki śmietany 18% lub 30% 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce do dekoracji ( tu: granat) listki mięty ( opcjonalnie(...)piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120*C. 7. Bezę susz 2h. 8. Po 2h wyłącz piekarnik i uchyl od niego drzwiczki, aby beza mogła studzić się powoli. Krem: 1. Mascarpone, śmietanę, kakao i cukier połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy. 2. Wykładaj na upieczoną i wystudzoną bezę. Całość udekoruj owocami i listkami mięty. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanazetnij wierzch, żeby je wyrównać. 9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek. Masa serowa: 1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki na jednolity krem. Całość: 1. Ciasto podziel na 2 (lub 3) blaty i przełóż każdy kremem, pozostawiając część masy serowej na wierzch i boki ciasta. 2. Wierzch udekoruj ciastowym proszkiem.* Smacznego! * Być może
Kuchnia w Słońcu Skąpanareszty gromady! Tort bezowy Czarny Las Potrzebujesz: Bezowe blaty 250g cukru pudru 4 duże białka 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 płaska łyżka gorzkiego kakao Krem: 250g mascarpone 4-5 łyżek śmietany 18% 1/2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki wiśniowego likieru/ niesłodzonego soku wiśniowego* * na przykład tego, który wydzieli się przy drylowaniu wiśni(...)połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C. 8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Krem: 1. Mascarpone ubij z cukrem. 2. Do całości dodaj śmietanę i likier/ sok wiśniowy i wymieszaj dokładnie szpatułką. Do tego: 1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek. Całość: 1. Na jeden
Kuchnia w Słońcu Skąpana