Z kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe, ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe
Kraina Miodem PłynącaOstatnio miałam okazję być poczęstowana budyniem z proszku...Jako, że budyń- oczywiście domowej roboty- jadam dosyć często (po prostu lubię go, i już!), to mogę stwierdzić
Kraina Miodem PłynącaZachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka
Kraina Miodem Płynącapiórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć.Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut.Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem.Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu).Doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!/mrożony1 łyżeczka pieprzu cytrynowegosok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny3 łyżeczki żelatynyszczypta soli1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym zmiksować na gładki krem. 2. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Zimną żelatynę (ale uważać
UgotujmyTo.plDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2
Kulinarne przygody GatityGotujemy przez około 5 minut. Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej
Mania Gotowaniaduński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię...Tych pierogów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaszą świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków rozpoczynał ten wpis, z filmem krok po kroku jak zrobić Czerwonego Ptaka, dziś kolejny z kompletu Angry Birds - Niebieski Ptak
CiastkozercySALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj:klik.Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder.Upieklam go w foremce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samodzielnie.Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.Przepis pod tekstem.Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa,które są korzystne dla naszego zdrowia np.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!