mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….W sam raz do popołudniowej kawki!Spróbujcie! SKŁADNIKI :( blacha 22 – 26 )BISZKOPT JASNY :* jajka – 5 szt* cukier
Ostra na Słodkoczosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe.Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając.Mieszamy do połączenia składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko! KREM :Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.Wszystko razem
Ostra na Słodkożart , ale żartem nie jest!Wręcz przeciwnie!Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z piekarnika pachnący chlebek z chrupiącą skórką , który śmiało możemy zajadać sam , jak też posmarować masłem czekoladowym … kremem kasztanowym z wanilią … lub też ulubionym dżemem!A jako , że dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day ) , to nie mogło chleba zabraknąć i u mnie!Spróbujcie! SKŁADNIKI :* lody
Ostra na Słodkoradością z nauczenia się znów czegoś nowego!Tym razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne!Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI:* biszkopty okrągłe
Ostra na Słodkoodgrywa w nim najważniejszą rolę.A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :DPrzeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko , ale też wytrawne.Ciasta , muf finy , babeczki , z kremami , wafelkami , ale też warzywami i składnikami dla dbających o figurę.Co ważne?Można tu znaleśc duży wybór przysmaków bezglutenowych!!!Wszystko czytelnie opisane , dzięki czemu wiemy na co możemy się skusić
Ostra na SłodkoZrobiłam raz … zrobiłam drugi … i już wiem , że ciasto miętowe na stałe zagości w mojej kuchni!Zrobiło furorę nie tylko wśród domowników!Delikatne …
Ostra na SłodkoDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim
Ostra na Słodkoładnie mieszamy i zagotowujemy.W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie
Ostra na SłodkoCappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso.Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.Z przyjemnością sięgam również po
Ostra na Słodkomięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego
Ostra na Słodkosmak dokładnie taki sam – niebo w gębie.Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem.Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę!Po przystawce było jedno wielkie WOW , dlatego też rozbudziło
Ostra na SłodkoKolejne naleśniki!Tym razem wersja kakaowa – jest to świetny pomysł nie tylko na obiad dla dzieciaków , ale również na kolację na dwojga.Delikatne kakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość , która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!Serduszko na górze , które można zrobić w bardzo łatwy sposób na pewno zachwyci drugą połówkę i taki
Ostra na Słodkotorba na laptopa nie będzie czarna! :DJak już wspomniałam piwko, dzięki swojemu smakowi świetnie nadaje się do wypieków , galaretek , słodkości …W weekend wypróbuję – będzie biszkopt przełożony pysznym kremem mascarpone i piwną galaretką!Już nie mogę się doczekać!A tymczasem :WASZE ZDRÓWKO
Ostra na SłodkoSłodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć!Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!SKŁADNIKI:( blacha 24 x 28 )CIASTO :* jajko
Ostra na SłodkoJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na Słodko