ćwiartki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.Szczypiorek drobno posiekać.Chleb na grzanki pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem
Gospodyni Miejskachrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę
Gospodyni Miejskacm.Szklanka = 250 ml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana
Gospodyni Miejskazdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQchrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQgorzkiej czekolady,2 szklanki puree z dyni.Przygotowanie:Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki
SzczyptaSmaQZ mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw
SzczyptaSmaQwpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane są nam na wyciągniecie ręki . SPOSÓB
Basia w kuchniZawartość paczki bardzo mnie ucieszyła a w mojej głowie już kiełkują pomysły na wykorzystanie ich. 1. Sos Teriyakihttp://www.decare.pl/sosy-i-marynaty/sos-teriyaki 2. Napój sojowy z wapniem http://www.decare.pl/napoje-sojowe/napoj-sojowy-z-wapniem3. Krem krówkowy.http://www.decare.pl/konfitury/krem-krowkowy4. Musztarda Dijonhttp://www.decare.pl/musztardy/musztarda-oryginalna-dijon-15. Zielona herbata organicznahttp://www.decare.pl/herbatyA o tym co udało mi się wyczarować z tych produktów już wkrótce
Szefowa kuchniŚwiąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody,150 ml mlekasól,Zapraszamy do sklepu SKWORCUWykonanie;Miód
Anioły w kuchnimasła- wolę "naturalne"Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwyBlendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masyTak przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w zacienionym miejscu. Masło może spokojnie stać nawet do miesiąca, wbrew wielu opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się
peanutbuttermonsterdrobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski
CiastkozercyWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja jednak zachęcam do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) Składniki na ciasto miodowe
Sama słodycz i szczypta chilioczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy masło, resztę cynamony i cukier i blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały.W tym czasie przygotowujemy budyńBUDYŃ:- 3 szklanki mleka- 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy)- 4 łyżki
Wypisz Wymaluj