takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem. Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz(...)gotujemy do miękkości brokuła. Gdy brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięelektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu(...)wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty i gładki krem. Starannie doprawimy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zajadamy ze smakiem z różnymi ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka moich zestawów. Zupa - baza ze świeżym ogórkiem i czerwoną papryką obficie posypana szczypiorkiem. Zupa - baza ze świeżym pomidorem, kiełkami lucerny
Naturalna Kuchniapokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki
Wielki apetytPowyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych(...)domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej
Zdrowie na języku :PLekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek 1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt. jabłko 1 szt. rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki szafran 1 szczypta sól do smaku mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać wrzącą(...)wodą, posolić i ugotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone na kawałki jabłko, szafran i chwilę pogotować. Dodać posiekane liście rozmarynu. Zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zabielić mlekiem
głodny alergikPamiętam, że do kuchni pchałam się od dziecka. Z początku podpatrywałam i wylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako(...)powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku, wilgotne, a krem… ach zdecydowanie do niego pasuje i przypomina dziecięce
rabarbarowoProsty przepis na szybką i smaczną zupkę. Zamiast tradycyjnej szczawiowej gęsty krem z ziemniaków i szczawiu. Świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na talerzu. składniki: 600
Monia miesza i gotujeZupa pomidorowa, o nią wołają moje dzieci średnio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy(...)będzie gotów, wyjmujemy mięso,obieramy dodajemy znowu do rosołu i miksujemy blenderem ręcznym na krem. Następnie wsypujemy do niego zawartość kartonika SYS- kompletnie bez chemii! I gotujemy tak, jak nakazuje producent na opakowaniu. Podałam na Porcelanie Bogucice z kleksem śmietany i szczypiorkiem. Zupa jest gęsta i pożywna. Aromatyczna i bardzo zdrowa. Dzieci kochają pomidorówkę
Z Kuchni Do Kuchnizacznie mięknąć, dodajemy przecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zupa gulaszowa węgierska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnidodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy kiełkami lub pietruszką. Smacznego
ChilliJemyżeby tylko przykryła warzywa). W czasie gotowania doprawić czosnkiem, mieszanką warzywną, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Gotową zupę zmiksować. Kromki chleba pokroić w kostkę i smażyć na oleju do chrupkości, posypując czosnkiem granulowanym. W jakiej wersji robicie krem z brokułów
ZofianaNie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć...Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja.Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004
bistro mamaJa to mam szczęście! Sąsiad zza płotu hoduje dynie i pnącza przeszły przez siatkę na moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium
Bon Appetit Małgorzatymiękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ----> Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastąz włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu
W kuchni Karmel-itkinadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić
Tradycyjna Kuchnia