każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie mógł biegać. Mniej słodyczy, choć(...)prezentowania. Na początek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNatrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej(...)chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy
Smaki EwyRozgrzewająca zupa na jesienne chłody Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu. Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Dynia ta była(...)pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru. [źródło: Wszystko o dyni ] Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie. Składniki dla 6-7 osób 1 dynia wielkości 3 kg - nieobrana i niewydrążona 3 szkl. wody (750ml) ½ szkl. mleka (125ml) 4 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa
Grunt to przepis!Pikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz(...)Gotujemy dopóki ziemniaki i marchewka będą miękkie. KROK 4 W szklance, w 100 ml mleka rozprowadzamy łyżkę mąki, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solom, pieprzem, kurkumą oraz papryką. KROK 5 Zupę zdejmujemy z gazu, blenderujemy na gładką masę. SMACZNEGO
smacznieinatematSkładniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól
Pobite gary Barbarygrochówkę ;) Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!! Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki 1 litr bulionu 1 średnia(...)złota, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem. Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat miałam scallion pancakes . Smacznego
bistro mamaużyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia, np. talerza do zupy. Gdy to już naszykowane, możemy zająć się resztą. Szykujemy sobie szklaną bądź metalową miskę i mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga(...)zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie w lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę
Karo in the Kitchenstaropolską, stąd jego pierwsza propozycja nawiązywała do dawnych tradycji kulinarnych naszego kraju, czasów, gdy wykorzystywano w kuchni bardzo dużo korzennych przypraw. Zaserwował nam więc jajecznicę doprawioną cynamonem, podaną z kremem jabłkowym Rajman. Jak smakowała? Trochę dziwnie, ale była smaczna:) Gotowa jajecznica ląduje na talerzach. Spokojnie, starczy dla wszystkich. A do jajecznicy prawdziwa ciekawostka - mus gruszkowy z wątróbką z pstrąga(...)pomocników, Maćkowi Nowickiemu pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver. Z tego co mówił, to ma nawet własny kanał na YouTube. Respekt :) Na koniec zostaliśmy poczęstowani zupą jabłkową z cydrem Ignaców oraz twarogiem i serem wędzonym z Koziej Farmy Złotnej. Pani z Koziej Farmy Złotnej dzielnie gotowała i opowiadała o swoich kozach ... zaś Pan, jak sam określił
Chilli Czosnek i OliwaCzas przygotowania: 35 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,50 złSKŁADNIKI:100g piersi z kurczaka2 puszki kukurydzy1 marchewka1 pietruszka½ selera1 cebula3 ząbki czosnku2 ziela angielskie2
kulinarnyJaniewielkim opóźnieniem dodaję przepis na pyszną zupę dyniową z chilli oraz z pomarańczą. Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka(...)wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie całą zawartość naszego garnka wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy soli, pieprzu dla smaku i .. mamy gotowy krem z dyni. Rozlewamy nasz krem do głębokich talerzy. Gęstą śmietanę lub jogurt nakładamy łyżką do każdego z talerzy - osobno, tak aby ożywić nudny kolor dyni, posypujemy świeżą pietruszką. Razem
dlaSmaQWybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że
W kuchni Karmel-itkiTen torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej
kuchnia doskiPada snieg. Tej zimy nikogo to juz nie dziwi, bo pada co jakis czas.Rano szukamy swego samochodu pod pierzynka z bialego puchu. Brodzimy w sniegu w
Przysmaki Karolki500 g marchewki, 2 plasterki imbiru, 2 listki limonki, 1/2 trawy cytrynowej, 1 torebka kardamonu, 200 ml mleka kokosowego, 1 pomarańcza, sól, cukier, sok z pomarańczy
królestwo garówGorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie
Monia miesza i gotuje