jaką robiliśmy z Bartkiem podczas wspólnego gotowania w ramach „Projekt 40″ była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka(...)wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino. Gdy wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek i miksujemy na gładki krem. Kilka krewetek zostawiamy do dekoracji. W między czasie robimy suflety. Całe główki czosnku zawijamy w folię z dodatkiem oliwy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez
Kuchenne Wariacjepiątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigrillowana Babeczki czekoladowe z kremem malinowym Panna cotta waniliowa z sosem malinowy Roladki z sercem Makaron z krewetkami i pomidorami Różane piersi Filet z kurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyzazamiast kuskusu w sałatkach czy zupach, lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki czy polać je owocowym sosem, ale miałam chęć na coś zupełnie innego. Kilka dni temu zrobiłam Krem jaglany a chwilę później
Smaczna PyzaTort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g
Mała Cukierenkazmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym
Grunt to przepis!znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni(...)czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe.Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając.Mieszamy do połączenia składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko! KREM :Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.Wszystko razem
Ostra na Słodkooraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Wykonanie zupy z fasoli Mung jest genialnie proste.Składnikifasola mung Skworcuprzyprawa do fasolki Skworculiście kolendry Skworcumarchewkaczosnekugotowane do miękkości grzybyUmyj fasolę Mung , wypłukaj. Zalej wodą , dodaj czosnek,marchewkę pokrojona w słupki i gotuj na małym ogniu ,pod przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście
Z Kuchni Do KuchniOlej kokosowy ma wiele zastosowań, również w kosmetyce! Jednym z produktów, które mnie osobiście zachwyciły (używa go również moja rodzina) jest ekologiczny antyperspirant w formie kremu
IzaGotujeMamy za sobą pierwszy dzień w zerówce. Rozpoczęcia roku nie liczę, był tłum, wrzask i płacz bo koleżanka usiadła nie z Nią. Dzisiaj żegnałam smutasa a
Dzieje kuchennej WiewióryBrokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji
psgotujemynajchętniej gotujesz Dla znajomych 2. Czego byś nigdy w życiu nie zjadła Podrobów 3. Ulubione miejsce na urlop to… Hamburg 4. Jaki jest Twój kulinarny koszmar z dzieciństwa Zupa mleczna z makaronem 5. Otwierasz swoją szafę z ubraniami i pierwsze co widzisz to … Za male ubrania 6. Czy lubisz klimat targów staroci ? Nie.Moja mama jest ich wielką fanką(...)4.Gdybyś mogła wybrać darmowe wakacje to wybrałabyś Safari czy Seszele? Seszele 5.Jaki jest twój stan cywilny? Mężatka 6.Czy jest coś przy czym nie zaśniesz? Chyba nie 7. Krem o jakim smaku jest twoim ulubionym? Biszkoptowy 8.Co najbardziej zwarjowanego zrobiłaś? Wyszłam za mojego męża :) 9.Jakie znasz języki? Niemiecki,angielski i Polski 10.Komedia czy horror? Horror. 11.Czy masz tatuaż? Tak Pytania
Wielki apetytkremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy Was do spróbowania sałatki ze szparagami i zupę
Plate of Joy