Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku. Składniki 700 g młodych ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła sól ,pieprz mielony kminek 300 g szynki gotowanej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie zalewamy(...)miękkości ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenoczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki
Zdrowie na języku :PNastępna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii
Milion Smakówmieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy
My Culinary Artmnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby
ladykitchenudek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem.Doprawiamy solą I pieprzemdo smaku. Gotowy :) Krem podałam z grzankami - przepis tutaj.Smacznego
Smaki EdytyZa oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczonawracam do domu, zła na cały
W kuchni Karmel-itkiTroszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny ale smak ma jeszcze lepszy, ten leciutki posmak wędzonki- dla mnie cudo! Polecam bardzo gorąco, troszkę odmiany niekiedy wskazane.Z podanych składników wyszedł mi dość spory garnek zupy, można więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować
Smaczne Zdrowesoli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe
Mango Papajabrokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek(...)minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę. Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy
My Chcemy Jeśćsmak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty(...)miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Źródło: internet Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu i kardamonu. Pochodzi z Meksyku, gdzie
Ciastka - domowe słodkościCzasem robiłam podobną zupę z parmezanem, ale z samej dyni, pomyślałam jednak, że warto by urozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam
Kuchnia PrezydentowejKremowa zupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka(...)włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed
Kuchenne zapiski Edytynaszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne. Potrzebujemy: 6 ziemniaków jedna pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki(...)chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną
ladykitchennastępnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany
O kuchni z uczuciem