krem z serka mascarpone - 3678 przepisów (strona:50/246)

Makaroniki malinowe 284

Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie(...)powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie ani trochę

Ciastkozercy
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 163

oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś innego(...)kolejne 30 minut, Potem widelcem podziurkowałam spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiłam do wystudzenia. Dodatkowo: świeże figi świeże jeżyny Krem : 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30%  1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem miksowałam do momentu, w którym mieszadła pozostawiały wyraźny ślad na kremie

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... 164

Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny(...)Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.  Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy

Pelusiowa Kuchnia
Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą 158

ciasto do niedzielnej kawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę(...)drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy samą śmietanę

VioletoweKucharzenie
Śmietankowy tort z żurawiną 146

jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce(...)konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy

Ciastkozercy
Śmietankowy tort z żurawiną 211

jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce(...)konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy

Ciastkozercy
Ciasto mleczna kanapka + film 122

inspirowany popularnym batonikiem, który z pewnością dobrze sprawdzi się na domowych przyjęciach. Deser świetnie smakuje w towrzystwie popołudniowej kawy, będzie ciekawym pomysłem na podwieczorek. Rozpływający się w krem mleczny z serkiem mascarpone idealnie komponuje się z kakaowymi blatami tworząc wyśmienity efekt smakowy.     składniki na formę 28 x 22 cm 150 g cukru kryształu 120 g mąki pszennej(...)miski, wsypujemy do niej partiami mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej dodajemy serek mascarpone i całość razem łączymy. Jedną połowę ciasta wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na blat ciasta przekładamy mleczny krem i dokładnie go rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.   Artykuł

Smakowite Dania
Tort jednorożec 282

spokojnie można pokroić go na 10-12 dużych kawałków. Składniki na biszkopty: 4 jajka 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być przechowywany w zimnym(...)układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Miksujemy razem schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Uwaga: kremu nie wolno ubijać zbyt długo. Powinien mieć dość luźną konsystencję – w ten sposób łatwiej będzie uzyskać równe powierzchnie

Ciastkozercy
Deser kawowo - czekoladowy 137

kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności???  Składniki: 250 g serka mascarpone,  250g serka kremowego śmietankowego,  100g kremu czekoladowego np. nutella,  łyżka cappuccino w proszku,  75 ml likieru kawowego,  50g cukru,  100g herbatników w polewie czekoladowej.  Wykonanie Cappuccino zalać(...)dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą

Z miłości do słodkości
KREM OREO 202

niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie dla piłkarza, który bardzo polecam :). Składniki na krem oreo: 220 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 170 g serka mascarpone, schłodzonego ok 25 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku 10 ciastek ‘Oreo’ Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze(...)kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce. Uwagi: Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed

Słodki Pomysł
Chmurka truskawkowo-kokosowa 118

łaska łyżeczka proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki truskawkowe 800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada 70g kokosu Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)mniejsze kawałki truskawki. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka

Kuchnia w czekoladzie
LANDRYNKOWE PTYSIE 118

masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix  cukier puder do posypania  różowy barwnik aromat landrynkowy A jak to zrobić:   PTYSIE: Mąkę wymieszać z cukrem i solą(...)całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Mój krem urozmaiciłam barwnikiem i aromatem stąd ich lekko landrynkowy wygląd i smak. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, przykryć  połówkami i posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Mini Jogurtowy "Serniczek" z Leśnymi Owocami 152

wersja mini Jogurtowego "Sernika" z Jagodami, z malutką modyfikacją. Nie smarowałam wierzchy mascarpone z jagodami, tylko zrobiłam krem z kremówką i serkiem, żeby nie było za słodko i ciężko postawiłam na listki. Efekt - to naprawdę jest PYCHA! Użyłam małej tortownicy 18 cm średnicy i resztek owoców jakie pozostały mi w lodówce. Składniki: 375 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej(...)serka mascarpone 90 g śmietanki kremówki cukier puder do smaku odrobinka zielonego barwnika w żelu Wilton Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy partiami serek mascarpone zmiksowany z barwnikiem. Krem przekładamy do s=worka cukierniczego i wyciskamy listki obok malin:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 176

pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu(...)wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat

FitKot
Czekoladowo smietankowy tort nalesnikowy, gryczany, bezglutenowy 217

wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam  serek (300 g) z cukrem pudrem (3 łyżki), dosmaczyłam szczypta skórki z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry