proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką
FitKotpieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach do powstania
kulinarnyswiatdomiCzas przygotowania 5 hr Biszkopt x 2 4 jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego(...)orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak
Wędrówki po kuchniblaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu
Domowy Smak JedzeniaPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych(...)jajka 2 pełne łyżki kakao 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Krem kawowy: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g śmietany
Oryginalny smakSkładniki bezy: 3 białka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Krem i owoce: 80 g serka mascarpone 60 ml śmietanki 42% lub 30 % 1/2 łyżeczka cukru pudru jeżyny (mogą być mrożone) pestki granatu listki mięty Przygotowanie: Schłodzone białka ubić(...)Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem. Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego
Codziennik KuchennyBłyskawiczna, prosta w wykonaniu, z delikatnie słodko- kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion(...)dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku szczyptą soli, czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy na gładki krem. Gorącą zupę podajemy z grzankami lub bagietką czosnkową
Smakowite Daniaogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki
Wyprawy kulinarneDzisiaj zachęcam Was do przygotowania muffinek w stylu brownies. Czekoladowe babeczki, ozdobione kremem na bazie mascarpone i truskawkami. Naprawdę były pyszne i mocno czekoladowe ♥ Idealne na przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku . Składniki na 12 babeczek(...)standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła 2 duże jajka krem 250 g serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier
Ugotowaćpieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru(...)masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę ubijemy z cukrem
Luźna Kuchniatortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę(...)dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min). Uwagi: Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu
Słodki Pomysłtort o śr.ok 18cm Bezy: 6 białek 350g drobnego cukru kryształu 2 łyżki soku z limonki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem jagodowy: 350ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1 mały słoiczek jagód leśnych Dodatkowo: 1 opakowanie borówek amerykańskich (ok 100g) Listki świeżej mięty Sposób przygotowania w Tefal(...)boki tortu wycinamy z bez okręgi, przykładając tę samą miskę od której je rysowaliśmy i wycinamy delikatnie, ostrym nożem. Krem jagodowy: Borówki dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy przez 2½ minuty na 5 prędkości razem z serkiem mascarpone, śmietanfixem i cukrem pudrem. Dzielimy na 3 nierówne części (2x40%,1x20%). Do jednej dodajemy ⅔ borówek, do drugiej pozostałą ⅓. Ostatnią- najmniejszą część pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieduży a następnie przeciąć go na trzy blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/2 puszki ananasa wykonanie: Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej
Domowy Smak Jedzeniaokoło 40cm.Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą.Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość(...)paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki.Deser podajemy schłodzony, więc na około 5 godzin powinien powędrować do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnymasła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki 30% KREM MALINOWY: 250 g malin 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Śmietankę kremówkę podgrzewać na palniku do momentu, aż prawie(...)rozprowadzoną w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i zagotować otrzymując gęsty krem. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Przestudzić. W misie miksera umieścić zimny serek mascarpone i zmiksować razem z musem malinowym. Gęsty krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Muffinkom zrobić na środku otwory i wypełnić kremem, ozdabiając również wierzch. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Joanna Seta
https:KKuchniaMniam