lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka. Przygotowanie lemon curdu
kolorowotorcikowoproszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką
FitKotpieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach do powstania
kulinarnyswiatdomiCzas przygotowania 5 hr Biszkopt x 2 4 jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego(...)orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak
Wędrówki po kuchniblaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu
Domowy Smak JedzeniaPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych(...)jajka 2 pełne łyżki kakao 3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Krem kawowy: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g śmietany
Oryginalny smakSkładniki bezy: 3 białka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Krem i owoce: 80 g serka mascarpone 60 ml śmietanki 42% lub 30 % 1/2 łyżeczka cukru pudru jeżyny (mogą być mrożone) pestki granatu listki mięty Przygotowanie: Schłodzone białka ubić(...)Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem. Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego
Codziennik KuchennyBłyskawiczna, prosta w wykonaniu, z delikatnie słodko- kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion(...)dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku szczyptą soli, czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy na gładki krem. Gorącą zupę podajemy z grzankami lub bagietką czosnkową
Smakowite Daniaogóle prawdziwe babie lato, ale jednak ostatnimi dniami aura raczej była jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki
Wyprawy kulinarneDzisiaj zachęcam Was do przygotowania muffinek w stylu brownies. Czekoladowe babeczki, ozdobione kremem na bazie mascarpone i truskawkami. Naprawdę były pyszne i mocno czekoladowe ♥ Idealne na przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku . Składniki na 12 babeczek(...)standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła 2 duże jajka krem 250 g serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier
Ugotowaćpieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru(...)masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę ubijemy z cukrem
Luźna Kuchniatortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę(...)dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min). Uwagi: Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu
Słodki Pomysłtort o śr.ok 18cm Bezy: 6 białek 350g drobnego cukru kryształu 2 łyżki soku z limonki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem jagodowy: 350ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1 mały słoiczek jagód leśnych Dodatkowo: 1 opakowanie borówek amerykańskich (ok 100g) Listki świeżej mięty Sposób przygotowania w Tefal(...)boki tortu wycinamy z bez okręgi, przykładając tę samą miskę od której je rysowaliśmy i wycinamy delikatnie, ostrym nożem. Krem jagodowy: Borówki dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy przez 2½ minuty na 5 prędkości razem z serkiem mascarpone, śmietanfixem i cukrem pudrem. Dzielimy na 3 nierówne części (2x40%,1x20%). Do jednej dodajemy ⅔ borówek, do drugiej pozostałą ⅓. Ostatnią- najmniejszą część pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieduży a następnie przeciąć go na trzy blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/2 puszki ananasa wykonanie: Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej
Domowy Smak Jedzeniaokoło 40cm.Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą.Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość(...)paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki.Deser podajemy schłodzony, więc na około 5 godzin powinien powędrować do lodówki
Smakowity Blog Kulinarny