Kilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki 36 % * 1 serek mascarpone * cukier puder (ilość według uznania) * świeże maliny do dekoracji * płatki migdałowe do dekoracji boku tortu Najpierw zajmiemy się upieczeniem biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać
Zrób to smaczniesłodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki
CookYourselfOt taki spóźniony prezent na Dzień Mamy :) PRALINKA - MUFFINKA - przepisSkładniki na 3 sztuki:1 gorzka czekolada kilka truskawekserek mascarpone - 200 g3 łyżki cukru pudru3
kolorowotorcikowozimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę.Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków.Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy
Pudełko rozmaitościkremówkę, mascarpone, ser biały czy serek homogenizowany. Bardzo często deserki na zimno mają w sobie także owoce. To jakie owoce spotkać możemy w deserku zależy od tego jakie owoce w danym momencie są do kupienia. W poniższym przepisie wykorzystałam borówki . Po pierwsze akurat zaczął się na nie sezon, po drugie idealnie pasowały do mojego lekko pomarańczowego w smaku kremu jogurtowego
mecooksdodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie
Domowa cukiernia Ewysię gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które wyjątkowo łatwo sami wykonacie- a efekt końcowy będzie bardzo profesjonalny Poniżej przepis – sporządzony krok(...)jajek szklanka mąki pszennej 150g. masła/margaryny do pieczenia 150g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ : 500ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 łyzki soku brzoskwiniowego (z puszki) galaretka cytrynowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250g. margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce
Domowe Tortymascarpone, schłodzonego 10 g cukru pudru nasionka z pół laski wanilii dodatkowo: jagody lub inne ulubione owoce Thermomix przepisy. Tort naleśnikowy. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać na jednolitą masę czas 20 s/ obr.5 Na rozgrzane klarowane masło nakładamy porcję masy i smażymy z obu stron. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy składniki na krem
Themo przepisyMascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową płynnej masy kajmakowej (lub dulce de leche) do uzyskania pełnej gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i nadal miksować do połączenia składników. 2 batoniki Snickers posiekać na drobniutkie, 2-3 mm kawałki (kosteczki) (fot.2) . Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej
Świat CiastaWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w
Magiczna kuchnia DariiSZYBKI DESER A'LA TIRAMISU Z GROSZKIEM PTYSIOWYM- przepis tutaj Ten deser to alternatywa znanego deseru tiramisu. Mój przepis został trochę zmodyfikowany, użyłam do niego śmietany kremówki, serka mascarpone i groszku ptysiowego. Mimo zmian deserek jest bardzo dobry, idealny do zrobienia na szybko. Chwila pracy i gotowe :) Takie małe co nieco do popołudniowej kawki :) BANANY SMAŻONE Z MIODEM(...)przepis tutaj Pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni. NAJPROSTSZY DESER Z RICOTTY I BORÓWEK- TYLKO 4 SKŁADNIKI- przepis tutaj Uwielbiam szybkie
Zrób to smaczniecoś, kwaskowa limonka, soczysta pomarańcza i orzeźwiająca mięta! Tak w kilku słowach można opisać ten deser. INNE PRZEPISY NA DESERY: GRUSZKOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ W SZKLANCE KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM(...)TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE POMARAŃCZOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI: – Nuta pomarańczy, obłędne słodkie jabłka, cynamon i mięta! – Niebiańskie aromaty ukryte w szklankach – Prażone jabłka w soczystej
globuskulinarnyWiększość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego SKŁADNIKI NA KREM: 400g śmietany 30% 2 szt fix do śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 1 mały granat WYKONANIE: 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień
Dziś Ja gotujeciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę(...)ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem
cucinarekrem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500g mrożonego zielonego groszku 10cm białej części pora 2 cebule 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju sól morska pieprz 1litr bulionu drobiowego 200g serka mascarpone
Szalona Kuchnia EwelinyUpiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych(...)kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżeciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę(...)ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem
cucinareprzygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe, przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy. Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski. Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała(...)dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe
Pan i Pani Smith w kuchnimascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem
Wielki apetyt