Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna(...)jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności, Plusy zupy krem z pieczonych pomidorów: Łatwa: jak najbardziej. Szybka: dokładnie tak . Nieskomplikowana: nie ma przy niej za wiele roboty. Robi się praktycznie sama. Wstawiłyśmy pomidory do piekarnika i włączyłyśmy film. Zblendowałyśmy
Wypisz Wymalujminut. Jest świetną alternatywą dla osób zabieganych oraz chcących szybko zjeść coś słodkiego. Jest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem 230 g 100 g czekolady mlecznej orzechy do posypania(...)cukrami na sztywno, następnie wsypujemy śmietan fix ( 4 opakowania ) i jeszcze chwilę ubijamy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Przekładamy masę do worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany
Kulinarne Fantazje Mariolipłatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać(...)kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejącą galaretkę , następnie krem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżenasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego nie dojrzałam;-) Jedyne o czym trzeba pamiętać to, aby nie moczyć(...)Staną się wtedy mokre i gąbczaste. Zapraszam!!!! Składniki: 2,5 opak. biszkoptów podłużnych (takich po 200g), 4 łyżki likieru Amaretto, kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 500 g serka mascarpone, 1 l. śmietany 30% lub 36%, 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone ucieramy mikserem na małych obrotach, tak aby był bardzie puszysty i plastyczny. Następnie ubijamy schłodzone
Passion of Cookingdyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki(...)Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Grzyby czyścimy
Kulinarne przygody Gatitytruflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej. I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się na chwilę(...)kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie mascarpone, ale ostatecznie zrobiłam na śmietance 30%. Piekłam na kamieniu do pizzy. Ciasto na pizzę: proporcje na mniej więcej 4 pide 15 g świeżych drożdży ½ szklanki wody
bistro mamaserowej, użyłam pasty waniliowej intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetker. Jest ona w formie żelu z mnóstwem ziarenek, dlatego nie rozrzedza mas i kremów. Sama naturalna esencja. Odmiana wanilii Bourbon uchodzi za najbardziej szlachetną na świecie, ponieważ jej smak jest wyjątkowo aromatyczny. Smak wanilii różni się bowiem w zależności od miejsca uprawy. Jeśli chcecie(...)zimnego masła 1 żółtko (białko zachowujemy) 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody Sernik zebra – masa: 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 250 g mascarpone (ewentualnie gęstej śmietanki 36%) 4 jajka + zachowane białko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru lub ksylitolu 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetker 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Składniki
Poezja smakuowocowy: Jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie blendujemy na gładki sos. Studzimy *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Około 2-3 łyżki masy śmietankowej odkładamy do ozdoby naleśników *** *** Do masy śmietankowej dodajemy zimny sos jagodowy. Około 2-3 łyżki sosu także odkładamy do ozdobienia gotowych naleśników(...)dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na każdym naleśniku układamy po 2-3 łyżki musu owocowego i zawijamy z dwóch stron *** *** Zwinięte naleśniki ozdabiamy z wierzchu musem owocowym i kremem śmietankowym *** *** Na naleśniczkach układamy ozdobnie owoce *** *** Podajemy od razu po przygotowaniu *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemzawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną kawę . Bez niej ani rusz. U mnie dziś wyjątkowa kawa Riposso Bianco 100% ARABICA(...)Mając już dobrej jakości kawę można się wziąć za przygotowania pysznego tiramisu Chętnie na przepis? Na to do dzieła Składniki: około 250-260 g podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 3 jajka klasy L 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 6 łyżek likieru Amaretto (90ml) / opcjonalnie można zamienić na bezalkoholowy likier barmański o smaku Amaretto 250 ml kawy espresso
Słodkie okruszkiŚwiąteczny tort z lampkami o smaku szarlotki to idealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast
Słodki PomysłMoje pierwsze babeczki Ciasteczkowy Potwór nie wyglądały tak jak na załączonych zdjęciach. Robiąc tort Ciasteczkowy Potwór oraz przygotowując urodzinowe dekoracje brakowało
Słodki PomysłMarchewka jako składnik ciasta nikogo nie dziwi, natomiast kruche, maślane... Artykuł CHRUPIĄCE CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMarchewka jako składnik ciasta nikogo nie dziwi, natomiast kruche, maślane... Artykuł CHRUPIĄCE CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEłyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki(...)rozsmarowujemy na całości (2 łyżki odkładamy na potem). Na masę kakaową ponownie układamy, w ten sam sposób herbatniki – a na nich rozsmarowujemy masę jasną. Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy
mojewypiekiinietylkoburaka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem(...)Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita okazja dopiero
Qlinarnie i Qlinarnie