owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki mąki(...)torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia
Wanilia i KardamonDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 300 g borówek 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy
Podróż w kulinariacukru pudru Wykonanie: Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki(...)jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników. Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny. Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał Smacznego
kolorowotorcikowoPrzybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali(...)współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa Babka cytrynowa II Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa) Babka kajmakowa Babka mocno
Ciastka - domowe słodkościMuffiny red velvet – czerwone babeczki idealne na Walentynki ;-) Składniki Babeczki Mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki Cukier 1,5 szklanki Jajka 2 sztuki, duże Olej
Kulinarne Przebojebyło wczoraj. Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem. Palce miały mnóstwo "roboty". W garnku z kremem nie został ślad. ciasto na 6 sztuk 3 jaja pół szklanki drobnego cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 3/4 szklanki mąki przesianej Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier - zbledniej. Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód
AZgotuj!barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć i dodać do całości mascarpone oraz przyprawy. Na koniec trzeba dodać makaron i wszystko wymieszać. Dla smaku można posypać pietruszką. Ziemniaczana zapiekanka z kurkami Makaron to nie do końca Twoja bajka? Tradycyjną zapiekankę też można(...)osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem. Zupa krem z kurek Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki. Jak przyrządzić smakowitą zupę krem z kurek? W dużym garnku
Kuchcik gotujeKupiłam pomidory,żeby je ususzyć-niestety było ich zbyt wiele na jeden wsad do piekarnika-postanowiłam zrobić krem. Odłożyłam kilka pomidorów,resztę wydrążyłam i zaczęłam suszyć. Krem wyszedł pyszny a składał się z paru produktów. SKŁADNIKI: Ok. kg pomidorów plus wydrążone środki z 4 kg. Świeża bazylia Łyżka oliwy (wersja wegańska) lub masła 1/2 cebuli Sól Pieprz Ew. cukier(...)pomidory są już gęste-dodajemy cebulę, wyciskamy pieczony czosnek, dodajemy bazylię i całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem ew. cukrem i octem balsamicznym. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub sera mascarpone
Kopystką po garachrazem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania! Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej(...)zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj je resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZupa z pieczonej papryki jest czasochłonna, ale smak rekompensuje jej przygotowanie. Znakomicie smakuje z grillowaną grzanką, można ją podać również z groszkiem ptysiowym. Często dodaje do niej serek mascarpone lub po prostu mozzarellę. Składniki: 5-6 sztuk czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 łyżki oliwy około 0,5 l wywaru sól(...)Cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszklij na oliwie. Do rondelka przełóż paprykę, obrany i podpieczony czosnek, całość zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Kukuleczkiszczypty soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 szklanka startej marchwi (1-2 korzenie) 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów 2 garści rodzynek 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki cukru orzechy i suszone morele do przystrojenia Wykonanie: Jajka utrzyjcie w mikserze z cukrem, aż zrobią się białe i puszyste. Dolejcie powoli olej(...)Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli mokry i oblepiony ciastem, potrzymajcie jeszcze 5 minut. Kiedy ciasto ostygnie po upieczeniu, zróbcie krem. Najpierw ubijacie w mikserze śmietankę. Później dodajecie do niej łyżka po łyżce ser, na koniec powoli wsypujecie cukier. Krem wykładacie szpatułką na ciasto, rozprowadzacie po całej powierzchni, wyrównujecie, ozdabiacie orzechami i pokrojonymi w paski morelami
GRUBY WAŁEKśmietany 30% 300 g chałwy 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy. Chałwę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy do śmietany i miksujemy, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Na dnie tortownicy(...)mlekiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem, a gdy będzie gęsta mieszamy ją z rozpuszczoną żelatyną. Na kremie chałwowym układamy kolejna warstwę groszku ptysiowego, a na groszku rozsmarowujemy konfitury, a na nie wykładamy ubitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęściedomu smakowało, napewno jeszcze nie raz ją zrobię ;) A oto przepis na to cudo :) Składniki: Spód: 340 g ciastek czekoladowych 150 g masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki. 6. Truskawki myjem, obrywamy szypułki i kroimi na ćwiartki. 7. Na ostudzony spód wykładamy krem a na nim układamy truskawki Smacznego
Motylkowa Kuchniaciepłej wody dodajemy 1/3 łyżeczki cukru, mieszamy żeby się rozpuścił i dodajemy kilka kropli soku z cytryny). 2. W misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odrobiną masy smarujemy blat. 3. Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm i skraplamy(...)dodatkiem masła i mleka. Lekko studzimy i polewamy wierzch tortu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie tort stał całą noc :-) Smacznego :-) Przełożenie: blat ciasta (nasączamy) - cienka warstwa kremu - banany - krem (teraz już więcej) - blat (nasączamy) - dżem porzeczkowy - krem - blat ciasta - polewa
kruche babeczkiwypieków + 3 łyżki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego – 200 g śmietany 36% do ubijania – 250 g serka mascarpone – owoce: najlepiej użyj kwaśnych owoców, u mnie maliny i borówki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 120 st C. Do misy miksera włóż białka. Ubij na sztywną pianę, a następnie do piany(...)następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij śmietanę z 4 łyżkami cukru. Jak śmietana będzie już sztywna dodaj serek mascaropone i już tylko przez chwilę miksuj do połączenia składników. Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli
nietylkopasta.pl