Tego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia. Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę i delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest dobranie(...)będziecie musieli obawiać się czy wyjęta z pojemniczka się nie rozjedzie. Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami. Jest wykwintnym zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w smaku. Tym razem użyłam silikonowej formy
Mia Cucina Sofietachrupiące. Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry. Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona(...)siemienia lnianego garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce
Sama słodycz i szczypta chiliWróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych(...)uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu
Kuchnia po mojemuznajdziemy przepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego(...)trochę czasu na przygotowanie domowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina
kruche babeczkiPożywna, zdrowa i pyszna zupa krem ze szpinaku z jajkiem. Szpinak można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu czy podsmażeniu. Dzięki temu możesz go dodać do sałatki na zimno, jak i przekąski czy obiadu na ciepło. Możliwości jest bardzo wiele. Składniki: 3 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka oleju sól pieprz 1 jajko(...)należy nalać trochę oliwy z oliwek na patelnię i włączyć najmocniejszy płomień. Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, należy wbić jajko i zmniejszyć ogień do minimum.Smażyć około 5 minut bez przykrycia. Gotowe jajko zawsze na sam koniec przyprawiamy na talerzu, wtedy będzie miało lśniącą skórkę. Na talerz wykładamy najpierw szpinak, a na nim układamy sadzone jajko. Wszystko możemy posypać koperkiem
Smaczne Potrawysamodzielnie.Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.Przepis pod tekstem.Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa,które są korzystne dla naszego zdrowia np.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto(...)może wydawać.Skorupa orzecha ma widoczne trzy wgłębienia.Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki,bądź przy pomocy śrubokręta i młotka,bądź korkociąga.Wylać plyn do szklanki.Teraz orzech bez trudu można już przepołowić.Połozyć kokosa na desce,w połowie orzecha przyłozyć nóż i uderzyć młotkiem.Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku,też pęknie bez trudu.Miąższ pokroić w orzechu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świata. Lody, które mogą jeść osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej. Lody idealne dla dbających o linie jak i tych co nie mogą pić laktozy. Lody bez mleka, laktozy, bez glutenu. Podstawą są 3 składniki... Banany, woda, sól... Banany, które są w składzie nadadzą odpowiedniej konsystencji i słodkości. Jeżeli jednak wolicie słodsze lody można dodać odrobinę miodu. My dodając swój(...)wkładamy do zamrażalnika na 5 godzin. Następnie blendujemy zmrożone owoce z wodą, szczyptą soli i 3 łyżkami puree z pieczonej dyni, przyprawą korzenną i miodem na gładki krem. Wkładamy do pojemnika na 2 godziny, ale co pół godziny należy wymieszać lody. Po tym czasie lody nadają się do jedzenia
Kuchnia w oparachCałe szczęście należę do grona szczęśliwców, których dzieci jedzą (prawie) wszystko i (prawie) bez grymaszenia, a to już duży sukces. Sama jednak w dzieciństwie byłam niejadkiem i wiem, że moja mama próbowała różnych trików, żeby poprawić mój apetyt. Jeśli macie w domu niejadka albo po prostu chcecie zrobić swojemu dziecku śniadaniową niespodziankę mam dziś dla Was propozycję na naleśniki zajączki(...)talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku z cytryny, żeby nie zrobiły się ciemne. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytylko zaprowadzono nas do dużej eleganckiej części restauracyjnej, przechodząc przez mniej formalną część kawiarnianą. Z tego co udało nam się dowiedzieć trzeba mieć duże szczęście zostać obsłużonym przychodząc tam bez wcześniejszej rezerwacji. Część restauracyjna Piano Bar składa się z dużej sali z kilkoma okrągłymi stołami oraz wygodnymi lożami w której znaleźliśmy kameralne miejsce. W oczy rzucają się wiszące obrazy oraz(...)wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna i bardzo dobrze doprawiona. Kolejnym daniem z setu degustacyjnego był aromatyczny krem z mango z imbirem, zaskakujący niesamowitą kompozycją smaków trochę nawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak! Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanawszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie, rezygnując z deserków nabiałowych, kremów i musów na śmietance kremówce, tortów z kremami i wypieków, w przygotowaniu których stosuje się mleko - to można zastąpić zaś odpowiednimi zamiennikami. Czekolada także staje się naszym wrogiem. Takich produktów, których należałoby omijać, jest naprawdę wiele. Stąd jedna(...)zamienić je na masło z awokado . Smaczliwka, o pięknym, pistacjowo-zielonym miąższu jest bogata w tłuszcze, dzięki czemu po roztarciu, nabiera konsystencję masła. Można znaleźć w sklepach internetowych produkty bez laktozy, typu: jogurt, masło, ser, itd. Kosztują nieco więcej, ale w przypadku początków życia bez laktozy, jeśli komuś ciężko sobie wyobrazić taką dietę, produkty te pomogą przyzwyczaić się do bezmlecznego
W kuchni Karmel-itkiRurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka(...)złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki
Moje domowe kucharzeniemoże być coś lepszego od możliwości zjedzenia ciasta bez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki(...)pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym
Fabryka pomysłówwrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka(...)dekoracji: W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać
Mania Wypiekania