się w domu dwuletniego WszystkoPożeracza, który MUSI zjeść to samo co rodzice, a także goście, nierzadko wyjadając im z talerzy, trzeba poimprowizować. I tak powstało niby-tiramisu, bez jajek, bez kawy i amaretto. Za to z mango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej(...)MASA: Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE: Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtczekać do maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak(...)dlatego gdy je kupujemy zwróćmy uwagę czy ich pędy są połyskujące, a główki jasne i zamknięte. Nie warto kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi
Smakowity Blog Kulinarnypiekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :)Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół(...)kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy
Słodkości i nie tylkomoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mój blog ma dzisiaj święto ! Dzień Babci ! Postanowiłam więc upiec te pyszne pomarańczowe babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom(...)Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem : 100 g przesianego cukru pudru, 100 g miękkiego masła, Do wypełnienia babeczek potrzebna nam jest konfitura lub dżem z pomarańczy. Przygotowanie ciasta : Cała umytą skórkę z 1 pomarańczy zetrzeć
Pysznosci Babci Basitego czasu naprawdę cuda wianki piekłam i zawsze, ale to zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej(...)zrezygnować Przygotowanie: miękkie masło utrzeć z cukrami na gładką, puszystą masę (mikserem), dodać zblendowanego banana, sól i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstatnie ciasto przypominające bardzo gęsty krem, o takie: Wysmarować formę masłem roślinnym, przełożyć ciasto i ułożyć na nim owoce (ja w sumie zużyłam 5 średnich nektarynek) i posypać jagodami. Piec około 45 minut w temp
greenscarfdokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia. 7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem
Szefowa kuchniKocham czekoladę. Mogłabym ją jeść kilogramami, ale z wiadomych względów staram się ograniczać. Ten przepis jest idealny dla wszystkich czekoladoholików. Słodycz bez zbędnych dodatków, chemii, cukru. I co najlepsze, możesz ją posypać czym tylko Ci się podoba - migdałami, solą, chili, orzechami, rodzynkami. Uwaga - mocno kokosowa i pyszna! Składniki (2 tabliczki): 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (2x30g) 2 łyżeczki kakao - niskotłuszczowe(...)świetny kosmetyk - ratuje suchą cerę i zniszczone włosy 1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką masę. 2. Blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować warstwą czekoladowego kremu. 3. Posypać ulubionymi dodatkami, włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut. SMACZNEGO! 1 porcja (1 tabliczka - 60 g) zawiera: 390 kcal; 3,6 g białka; 35,8 g tłuszczów
Powiedz dietom niemasa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello bez pieczenia Składniki : około 380g herbatników 900 ml mleka 2 puddingi śmietankowe 2 żółtka 4 łyżki cukru 200 - 280 g wiórków kokosowych 300-340 g masła Przygotowanie : Do garnka(...)wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam na minimum 3h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodczas robienia omleta dla siebie stwierdziłam, że przygotuję jeszcze jednego, dla rodziny. Okazało się, że wszyscy wzięli go za ciasto, kawałek słodyczy do kawy czy coś
Zdrowie na języku :PChciałam dać przepis na ciasto, bo nie ukrywam - dobre było, a krem chałwowy zaskoczył nie tylko mnie. Ciasto przygotowałam na 55 rocznicę ślubu moich teściów, dlatego na zdjęciach nie widać go w przekroju :) Jest jednak w tak prosty sposób złożone, że nie wymaga dodatkowych ilustracji. Właśnie, chciałam napisać tylko o cieście i jego walorach smakowych, ale od kilku(...)jutro rano trzeba wstać i przemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek
bistro mamaciasteczka robiłam w tym roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki(...)łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników
mecooksBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis naNiedawno na blogu Filozofia Smaku pojawił się przepis na niecodzienną owsiankę. Bez mleka, za to z musem owocowym. Nie gotowaną, a zapiekaną w piekarniku. Jestem wielką fanką płatków owsianych, klasycznej wersji z mlekiem, oraz różnych owsianych kombinacji na ciasteczkach nie kończąc. Nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie. Dokonałam drobnych modyfikacji, zwiększyłam porcje (a co tam będzie na później(...)cukier pomarańczowy Owoce dokładnie myjemy, jeśli zachodzi konieczność obieramy ze skórek, pestek etc. Dodajemy jajka, miód i zarodki pszenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie powstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi
Zapiski Młodej Żonydressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze do pożądanej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być(...)drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna do truskawek, ananasa, lodów na bazie mleka i śmietany, kremów jajecznych jak creme brulee i budyń. Sól mielimy w moździerzu lub młynku razem z całą laską wanilii, i nasiona, i skórka, na bardzo drobno. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze
Karo in the Kitchenbezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim wychodziłam z Capuccino Cafe . Po niesamowitym torcie(...)tego typu, autentyczn ych lodach rodem z Włoch, się specjalizuje. F estiwalowe menu zach ę cało do spróbowania kawy Affogato oraz deseru Gunga: granola, mus malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny
Grunt to przepis!